Stranačke aktivnosti     | 19.11.2020. 07:58 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Povodom ubistva koje se desilo u ilidžanskom naselju Otes, OO Platforme za progres Ilidža poziva sve nadležne institucije da poduzmu sve neophodne korake i učine sve da osigura bezbijednost građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da zatvaranje očiju pred problemom kretanja migranata u našoj zemlji dovodi do najgorih posljedica po naše društvo. Nažalost, uvjerili smo se da je nerješavanje ovog problema za posljedicu imalo nasilno oduzimanje života našeg sugrađana.

Tražimo od Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na državnom nivou, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da pod hitno donesu odluke o ograničenom kretanju migranata u svim zonama u kojima su smješteni.

Ministarstva finansija moraju pod hitno staviti na raspolaganje sredstva namijenjena upravo rješavanju problema koje sa sobom donose migranti.

Napominjemo da u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama u Članu 2. Stav 1. stoji slijedeće - Pravo na život svake osobe zaštićeno je zakonom - i stoga posebno tražimo da Koordinaciono tijelo za migracije u BiH, kojim rukovodi ministar sigurnosti BiH, hitno objavi analizu stanja i plan rješavanja migrantake krize kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Ovaj slučaj se nije smio desiti, a sada kada se desio, insistiramo na hitnom poduzimanju akcije svih nadležnih kako bi se kretanje migranata stavilo pod kontrolu, a bezbjednost građana vratila u okvire slobodne i demokratske države.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo