Bosna i Hercegovina     | 19.11.2020. 14:13 |

Predstavljen 'Religioskop', projekt o monoteističkim religijama u BiH

FENA Denis Leko

MOSTAR, 19. studenoga (FENA) - Projekt Historijskog muzeja BiH "Religioskop", namijenjen svim ljudima koji žele saznati o kulturno-povijesnom naslijeđu četiri monoteističke religije na području Bosne i Hercegovine i njihovom doprinosu razvoju bh. društva, predstavljen je u četvrtak u Muzeju Hercegovine u Mostar.

- Povjesničari i kustosi Historijskog muzeja BiH prethodnih mjeseci pripremali su ovaj projekt, a kao finalni proizvod imamo stotinu priča o kulturno-povijesnom naslijeđu vjerske zajednice na području Bosne i Hercegovine - kazala je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Navela je kako je "Religioskop" u početku bio zamišljen kao projekt namijenjen mladim ljudima.

- Htjeli smo kulturno-povijesno naslijeđe BiH približiti mladima jednostavnim, informatičkim jezikom, međutim ispostavilo se da su koristi ovakve vrste prezentacije dalekosežnije i puno veće jer nalazimo se u vremenu pandemije, vremenu u kojem imamo veliki broj virtualnih događanja. Mišljenja smo da je ovo također i veliki doprinos sistemu obrazovanja i procesu nastave jer Religioskop kao takav može jako dobro služiti i kao alat u obrazovanju - istaknula je Hašimbegović.

Projekt je zanimljiv i široj publici jer donosi manje ili više poznate priče o kulturno-povijesnom naslijeđu pojedinih vjerskih zajednica kojih, kako je kazala Hašimbegović, ni sami vjernici nisi bili svjesni.

- Važno je istaknuti i to da se projekt radio u suradnji s 18 muzejskih i drugih baštinskih institucija na području Bosne i Hercegovine koje su svesrdno pružile podršku i pomoć istraživačima Historijskog muzeja BiH ustupajući materijal i stručnu pomoć - kazala je Hašimbegović.

Šefica Sektora za zajedničku jezgru nastavnih planova i programa u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) Marija Naletilić kazala je kako je "Religioskop" pun zanimljivih priča koje će sigurno zanimati i djecu u školama.

- Mislim da će nastavnici ovdje imati jako zanimljivih materijala kad krene realizacija novih programa zasnovanih na ishodima učenja. "Religioskop" sadrži stotinu fotografija i priča o naše četiri religije u Bosni i Hercegovini, neke stvari o nekim običajima u svojoj religiji ni ja nisam znala, a vjerujem da će i djeci u školama biti drago čitati sve to. Agencija je već ranije, nakon šest metodoloških obuka za nastavnike, uradila jednu digitalnu platformu, a sada je i OESS pripremio platformu za izradu kurikuluma, tako da je ovaj materijal za nastavnike nekako logičan slijed ove dvije platforme - istaknula je Naletilić.

Prije Mostara projekt je predstavljen u Sarajevu, a planirana je promocija i u Banjoj Luci.

Današnji program održan je u organizaciji Historijskog muzeja BiH te uz ograničen broj posjetitelja i poštivanje mjera propisanih i preporučenih u uvjetima pandemije koronavirusa.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'