Ekonomija     | 19.11.2020. 12:51 |

Podrška poduzetnicama čije su djelatnosti pogođene pandemijom koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i Gender centar FBiH predstavili su „Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom - implementacija online poslovanja“.

Komora i Gender centar potpisale su tom prilikom ugovor o implementaciji ovog programa, a potpisnici su Mirsad Jašarspahić uime Privredene komore i Lejla Hodović uime Gender centra.  

Na pres-konferenciji održanoj povodom predstavljanja programa, Jašarspahić je kazao da je Komora od početka pandemije prikupljala informacije o posljedicama na privredu i prepoznavala prijetnje i šanse za kompanije članice. U tom kontekstu, poseban segment je bio pomoć ženskom poduzetništvu, odnosno firmama gdje su žene u upravljačkom strukturama ili su većinske vlasnice, a djelatnosti su im na udaru zbog pandemije. Danas predstavljeni program je i kreiran s ciljem bolje zastupljenosti ovakvih kompanija na tržištu.

Prema Jašarspahićevim navodima, omogućit će kompanijama korisnicama iz više područja FBiH da urade online alate radi željene što boljeg marketinškog predstavljanja odnosno tržišne zastupljenosti.

Lejla Hodović iz Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine zahvalila je na pres-konferenciji Privrednoj komori koja se obratila ovom centru partnerskim, institucionalnim prijedlogom vezanim za realizaciju navedenog programa.

U rodnoj segregaciji na tržištu rada, dodala je, program podrške ženama poduzetnicama jedan je od segmenata borbe s tim problemom.

Ističući da je program došao u pravo vrijeme u teškom momentu, Hodović dodaje da je sinegrijsko djelovanje potrebnije više nego ikad.

- Danas promoviramo sistemsku platformu koja pokazuje da institucije FBiH žele i znaju raditi u korist građana - kazala je također Hodović povodom predstavljanja programa te navodeći i druge primjere kreiranih pojedinačnih programa, posebno na lokalnom nivou, u kojima je 80 poduzetnica sufinansirano u nabavci mašina za preradu povrća i voća.

„Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom - implementacija online poslovanja“ implementirat će Privredna komora FBiH u suradnji s Gender centrom FBiH.

Cilj je osnaživanje i podrška poduzetnicama čije su djelatnosti ugrožene zbog pandemije u izradi i implementaciji novog, online načina poslovanja, kao i edukaciji za samostalno upravljanje.

Prelazak na online poslovanje nameće se kao neminovnost za sve privredne subjekte jer ublažava posljedice i omogućava nastavak poslovanja online putem.

Projekat je finansijski podržan novcem FIGAP II programa, koji podržava Kraljevina Švedske putem razvojne agencije SIDA.

Kao najugroženiju skupinu privrednih subjekata u implementaciji online poslovanja, Privredna komora FBiH je prepoznala poduzetnice te im se realizacijom ovog projekta, pod pokroviteljstvom Gender centra FBiH, želi pružiti podrška u primjeni online poslovanja i ostamostaljivanju.

U okviru programa, izrada online alata poduzetnicama čije su djelatnosti pogođene pandemijom podrazumijeva edukaciju o vođenju alata za takvo poslovanje te izradu web-stranica, web-shopa i društvenih mreža prilagođenih računarskoj i mobilnoj verziji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana