Bosna i Hercegovina     | 19.11.2020. 13:47 |

Načelo konstitutivnosti nije u koliziji s načelima EU - panel diskusija (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 19. studenoga (FENA) - Načelo konstitutivnosti naroda temeljno je načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, i to načelo nije u koliziji s načelima Europske unije, istaknuto je na panel diskusiji Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) "Konstitutivnost u okviru europskih normi i političke prakse".

- U bh. javnosti postoji narativ da je načelo konstitutivnost naroda u suprotnosti s europskim demokratskim vrijednostima, no to naprosto nije istina. To nije točno niti pravno niti činjenično. Europska unija je osmišljena na načelima federalizma, a konstitutivnost je temeljno načelo tog federalizma. Ta dva pojma se itekako nadopunjuju i praktično ih je nemoguće razdvojiti - izjavio je za Fenu predsjednika Skupštine IDPI-a i član stručnog tima tog instituta Ivan Vukoja.

Ta priča se u bh. narativu, dodao je Vukoja, provlači kroz presude Ustavnog suda BiH koje uvažavaju načelo konstitutivnosti i presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci.

- Presuda Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH međusobno se ne isključuju nego dopunjuju i moguće ih je zajedno u istom paketu provesti - istaknuo je Vukoja.

Voditelj stručnog tima IDPI-a Dražen Barbarić ustvrdio je kako 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u bh. javnosti postoje tri interpretacije Daytona.

- Jedna od tih interpretacija je dominantna i želi iz originalnog Daytonskog sporazuma iščupati njegovu jezgru, odnosno na neki način želi difamirati fundamentalno načelo, a to načelo je konstitutivnost naroda - izjavio je Barbarić.

Na taj se način, smatra Barbarić, pokušava stvoriti novi politički sustav koji nema veze s onim koji je stvoren potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

- U ovom trenutku BiH je u nekoj vrsti političkog vakuuma gdje, s jedne strane, nemate iskrenu volju da se različite interpretacije međusobno približe, a s druge strane, ne postoje vanjske silnice koje bi ih međusobno približile. U takvim okolnostima nema pomaka i nastavit ćemo životariti u ovakvom "čardaku ni na nebu ni na zemlji" od političkog sustava - poručio je Barbarić.

Današnja panel diskusija druga je u nizu diskusija koju Institut za društveno-politička istraživanja Mostar organizira u povodu 25. obljetnice Daytonskog sporazuma.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5100

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13zva0Xvde4ZUIstahc73r_0uvg4tHQZ1?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta