Svijet     | 19.11.2020. 15:45 |

Azerbejdžanska vojska ulazi u Agdam koji napuštaju armenske snage

FENA Internet

BAKU, 19. novembra (FENA) - U skladu s sporazumom o prekidu vatre potpisanim između Azerbejdžana i Armenije i uz posredovanje Rusije, armenske snage i narod napuštaju grad Agdam, a istovremeno se u ovom gradu stacioniraju azerbejdžanske sigurnosne snage, javlja Anadolu Agency (AA).

Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama može se vidjeti kako se oklopna vozila koja pripadaju azerbajdžanskoj vojsci kreću prema Agdamu, te kako ih pozdravljaju Azerbejdžanci dok prolaze kroz naseljena mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su prošle sedmice postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija koje su međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana i čine petinu ukupne teritorije te zemlje.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana