Svijet     | 20.11.2020. 09:30 |

Trump i Xi na virtualnom azijsko-pacifičkom forumu

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 20. novembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping prisustvovat će u petak virtualnom summitu čelnika azijsko-pacifičkog područja kako bi razgovarali o koronavirusu i globalnom ekonomskom oporavku, uz dugotrajne trgovinske razlike koje bi vjerojatno mogle zasjeniti sastanak.

Dvojica predsjednika će biti na sastanku čelnika 21-člane azijsko-pacifičke ekonomske asocijacije (APEC) čiji je domaćin Malezija, dvije sedmice nakon što je Trump izgubio kandidaturu za reizbor.

Azijsko-pacifički čelnici pozvali su na otvoreniju i multilateralnu trgovinu kao podršku ekonomskom oporavku i upozorili protiv protekcionističke trgovinske politike.

Nakon dolaska na vlast 2017. godine, Trump je uveo carine na kineske proizvode vrijedne milijarde dolara, što je pokrenulo trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije.

Na posljednjem summitu APEC-a 2018. godine, zemlje članice prvi put u povijesti bloka nisu se uspjele dogovoriti o zajedničkom saopćenju, budući da se Sjedinjene Države i Kina nisu slagale oko trgovine i investicija.

Uoči sastanka u petak, nekoliko čelnika APEC-a upozorilo je protiv protekcionizma jer se svijet bori s ekonomskim posljedicama novog koronavirusa.

"Dok se suočavamo s najvećim ekonomskim izazovom ove generacije, ne smijemo ponavljati pogreške iz povijesti povlačeći se u protekcionizam", rekla je novozelandska premijerka Jacinda Ardern u petak, govoreći na sastanku izvršnih direktora APEC-a.

"APEC se mora i dalje obvezati da će držati tržišta otvorenima", rekla je Ardern.

Xi je u četvrtak rekao da su "sve veći unilateralizam, protekcionizam i nasilništvo, kao i reakcija protiv ekonomske globalizacije" dodani rizicima i neizvjesnostima u svjetskoj ekonomiji.

Kazao je da će Kina ostati predana multilateralizmu, otvorenosti i saradnji.

Ostali čelnici azijsko-pacifičkog područja također su izrazili nadu da će se administracija Joea Bidena više angažirati i podržati multilateralnu trgovinu, izvještava Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana