Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 10:41 |

VSTVBiH: Unapređenje položaja djece i maloljetnika u fokusu i u narednom periodu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Unapređenje položaja djece i maloljetnika koji su u doticaju sa pravosuđem, treba biti u vrhu liste prioriteta svih pravosudnih institucija - jedan je od zaključaka proizašlih iz prethodnih aktivnosti i analiza koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) realizovalo u proteklom periodu.

- Unapređenjem sistema zaštite prava djece i maloljetnika trebaju biti obuhvaćeni svi načini na koje se djeca susreću sa pravosudnim sistemom, bilo kao žrtve, svjedoci, navodni počinioci ili kroz slučajeve koji uključuju brigu, starateljstvo ili zaštitu djece - saopćeno je iz VSTV-a.

VSTVBiH već dugi niz godina, 20. novembra, kada se obilježava Međunarodni dan djeteta, sumira postignute rezultate, ali i ukazuje na nedostatke u sistemu zaštite djece i maloljetnika u kontaktu sa pravosudnim institucijama.

Iz tog regulatornog tijela podsjećaju da se Međunarodni dan djeteta, koji je uspostavila organizacija Ujedinjenih naroda (UN), obilježava od 1989. godine u cijelom svijetu s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Radi poboljšanja položaja ove populacije i ostvarivanja većeg nivoa prava, VSTV BiH je dosadašnjim djelovanjem izradio ilustrovani vodič kroz krivični postupak za djecu žrtve/svjedoke krivičnih djela i njihove roditelje/staratelje.

Izrađena je i analiza stepena primjene odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u sudovima u BiH, na osnovu koje su izdate i preporuke sudovima za unapređenje rada.

U septembru ove godine, VSTV je u saradnji sa UNICEF-om, započelo i proces izrade standarda za opremanje prostorija za saslušanje djece u kontaktu sa zakonom.

Aktivnosti usmjerene na jačanje vladavine prava, demokratije, ljudskih prava i unapređenje položaja ranjivih grupa u kontaktu sa sudom, VSTV BiH je realizovao u okviru projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, uz podršku Vlade Švedske.

Unapređenje položaja ranjivih skupina, posebno djece i maloljetnika i u narednom će periodu biti u fokusu aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu