Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 13:04 |

Najavljena izgradnja centra za pomoć osobama s invaliditetom u Hadžićima (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin održali su danas sastanak na kojem su razgovarali o izgradnji centra za pomoć osobama sa invaliditetom na području te općine.

Novalić je ukazao da su osobe sa invaliditetom marginalizirane i najsiromašnija kategorija društva te se na sastanku razgovaralo o novom vidu socijalizacije tih osoba kako bi bili društveno korisni.

-Centar za obuku osoba sa invaliditetom bi trebao da primi oko 500 osoba iz cijele BiH koji bi sticali znanja i vještine te postali korisni članovi i faktor izgradnje društva, a ne socijalni teret - rekao je Novalić.

Pohvalio je Fondaciju Hastor koja je inicijator tog projekta, te najavio da će kroz javno-privatno partnerstvo izgraditi instituciju koja će na drugačiji način servisirati potrebe tih osoba.  

Prvi korak za realizaciju projekta je, kazao je premijer Novalić, određivanje prostora za izgradnju.

- Moguće je da bi to bio prostor kasarne Žunovnica, jer je potrebno oko 50.000 kvadratnih metara, a sadržavao bi zgradu od 10.000 kvadratnih metara te ostale sadržaje kao što su igrališta - istakao je Novalić.

Naglasio je da Općina Hadžići treba uputiti zahtjev Vladi Federacije BiH, koja će na sjednici usvojiti odluku o prenošenju prava korištenja sa pravom građenja.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović kazao je da realizacija tog projekta ima veliki značaj za cijelu BiH te da je briga o djeci s poteškoćama u razvoju obaveza svih.

- Podržat ćemo projekt na način da ćemo osigurati svu potrebu infrastrukturu, a urbanističko-građevinsku dozvolu možemo izdati za 24 sata, nakon što dobijemo odobrenje Vlade FBiH - pojasnio je načelnik Ejubović.

Direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin pozvao je sve partnere, javne, privatne i međunarodne, da se uključe u realizaciju projekta koji zbog održivosti i ambicioznog plana zahtijeva veoma ozbiljno javno-privatno partnerstvo.

- Ukoliko sve to bude onako kako smo danas dogovorili, izvjesno je da će se na području Hadžića graditi centar, gdje će se kroz javno-privatno partnerstvo pristupiti svim aktivnostima - zaključio je Fijuljanin. 

Pogledajte https://fena.ba/video/5107

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16cggYm4Fkxw0t09Eapyc8rG3tBCrJTcu?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu