Svijet     | 20.11.2020. 12:36 |

U nemirima u Ugandi nakon hapšenja Bobija Winea poginulo 37 ljudi

FENA Internet

KAMPALA, 20. novembra (FENA) – Broj poginulih u protestima koji su izbili zbog hapšenja ugandskog opozicionog predsjedničkog kandidata i muzičara Bobija Winea porastao je na 37 ljudi, saopćila je policija u petak. To su najteži nemiri u Ugandi u deceniji, i novi se očekuju uoči izbora zakazanih za početak naredne godine.

Patolog ugandske policije i čelnik policijske zdravstvene službe izjavili su novinarima u prijestonici Kampali da je prebrojano 37 tijela do četvrtka ujutro.

Protesti su izbili u srijedu nakon što je policija uhapsila Winea, koji se trebao pojaviti u sudnici u četvrtak u istočnom gradu Iganga. Policija ga je optužila da je prekršio restrikcije uvedene radi suzbijanja širenja COVID-!9 koje traže od predsjedničkih kandidata da se obraćaju grupama  manjim od 200 ljudi.

Policija je saopćila da je 350 ljudi uhapšeno širom Kampale i privedeni su u pritvorske jedinice. Situacija u prijestonici u četvrtak je ostala napeta, uz značajno prisustvo policije i vojske.

Wine, koji je bio hapšen više puta u posljednjim  godinama, stekao je ugled među brojnim Uganđanima upornim pozivima predsjedniku Yoweriju Museveniju da odstupi s pozicije nakon 36 godina provedenih na vlasti.

Obraćajući se novinarima, ministar sigurnosti, general Elly Tumwine, upozorio je demonstrante da će se snage sigurnosti obračunati s njima ako nastave s protestima.

- To je bilo namjerno izazvano i unaprijed planirano nasilje kako bi se izazvao haos i mi imamo dokaze za to. Ja, međutim, želim upozoriti one koji podstiču na nasilje da će žnjeti ono što su posijali – kazao je on, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana