Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 12:57 |

Koalicija za Mostar 2020 otvorila izbornu kampanju u Mostaru

FENA Denis Leko

MOSTAR, 20. studenoga (FENA) - Grad Mostar treba biti organiziran kao jedinstvena i nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, te administrativno, gospodarsko i kulturno središte Hercegovine, istaknuo je nositelj liste "Koalicija za Mostar 2020" i kandidat za gradonačelnika Zlatko Guzin na početku izborne kampanje u Mostaru.

Na konferenciji za novinare obratili su se predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), članica "Koalicija za Mostar 2020".

- Nadolazeći lokalni izbori u Mostaru u mnogome će odrediti sudbinu ovog grada u godinama koje dolaze i ovo je jedinstvena prilika da Mostar ponovno aktivira sve svoje potencijale s ciljem izgradnje modernog, europskog i grada otvorenog za sve koji u njemu žive. Vrijeme je da građani Mostara ostave sve razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogradne namjere te biraju multietnički i moderan grad kakav je i uvijek bio - kazao je Guzin.

Prosperitetan i europski Mostar, dodao je, može biti samo grad svih njegovih građana i naroda, a ne grad vječitih sukoba.

- Odgovornost je i na nama, građanima Mostara, jer se izbori odlučuju izlaskom na biralište. Zato pozivam sve građane da se uključe u predizbornu kampanju i kompletan proces, jer će samo na taj način u demokratskoj proceduri, svojim glasom odrediti našu sudbinu i sudbinu cijelog grada za jedan duži vremenski period. Također, naglašavam da i oni koji ne glasaju itekako utječu na konačan ishod izbora, zato učinimo sve za Mostar, kako bi ponovno prodisao punim plućima i bio primjer kako se i u ovakvim složenim zajednicama može izgraditi kvalitetan i prosperitetan život – poručio je Guzin.

Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar Salem Marić prezentirao je dio platforme koja se odnosi na javnu upravu, mjesnu samoupravu i proračun.

- Potpisnici ove platforme podržat će izmjene Statuta Grada Mostara i otkloniti sve nedostatke koji su uočeni u njegovoj primjeni. Radit ćemo na provedbi reforme lokalne uprave i inzistirat ćemo na funkcionalnom i institucionalnom jedinstvu Mostara uz daljnji razvoj i jačanje mjesne i lokalne samouprave u gradskim područjima i mjesnim zajednicama - kazao je Marić.

Proračun Grada Mostara, istaknuo je, mora biti analiziran i redizajniran kako bi iskazivao stvarne politike ovog grada.

- Kako bi se punjenje proračuna pojačalo, mi ćemo prvo izraditi strategiju Grada Mostara kojom se određuje smjer razvoja ovog grada u smislu infrastrukturnog uređenja, gospodarskog, ekonomskog i ekološkog razvoja kako bi se planski mogli raditi proračuni Mostara za svaku narednu godinu. Također ćemo analizirati odluke koje je donijelo bivše Gradsko vijeće u segmentu zakonitosti, visine naknada, smanjenja ili povećanja potreba i to nekako uskladiti s ovim cijenama na nivou FBiH - kazao je Marić.

Naveo je također kako će ova Koalicija sačiniti detaljnu analizu stanja devastiranih objekata u Mostaru koji su u vlasništvu grada.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Anel Kljako predstavio je dio platforme koji se odnosi na strateška rješenja komunalne djelatnosti i gospodarstva.

- Pristupit ćemo kompletnoj reorganizaciji komunalne službe u Mostaru s ciljem efikasnog uređenja baziranog na dobrim praksama i vidljivim efektima uz uspostavljanje komunalne policije ili redara. Da bi se osiguralo trajno i kvalitetno obavljanje komunalne djelatnosti u cilju očuvanja i zaštite životne sredine neophodno je novim prostornim planom dugoročno riješiti novu lokaciju gradske deponije - kazao je Kljako.

Predsjedavajući povjereništva Gradskog odbora Demokratske fronte Mostar Haris Nazdraić govorio je o socijalnoj politici i turizmu.

- Poduzet ćemo aktivnosti za preuzimanje osnivačkih prava grada Mostara za Dom zdravlja Stari Grad, uradit ćemo izmještanje Hitne službe medicinske pomoći, a nakon toga i Uprave Doma zdravlja na lokalitet Sjevernog logora. Nastavit ćemo započete aktivnosti oko rješavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva u smislu izgradnje objekata za socijalno stanovanje. Mostar ćemo također učiniti čistim gradom jer je to prva slika koju šaljemo turistima koji dolaze, a također ćemo, među ostalim, proširiti usluge Aerodroma Mostar i riješiti pitanje prosjačenja - kazao je Nazdraić.

Predsjednik Gradskog odbora Bosanskohercegovačke patriotske stranke Mostar Omer Mičijević prezentirao je neka od rješenja koje ova koalicija nudi kada su u pitanju promet i boračko-invalidska zaštita.

- Dosljedno i bezuvjetno provodit ćemo zakon o javnom redu i miru i zakon o prometu te planski, u tijeku mandatnog perioda 2020.-2024. riješiti ključne probleme prometa u kretanju i prometa u mirovanju u Mostaru, te javni gradski promet učiniti povoljnim, adekvatnim i efikasnim. Implementirat ćemo sve odredbe zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji u HNŽ-u, prava koja se odnose na grad, a dosad nisu riješena. Također ćemo inzistirati na izgradnji centralnog spomen-obilježja u Mostaru šehidima i poginulim borcima iz obrambeno-oslobodilačkog rata - kazao je Mičijević.

Dio platforme koji se odnosi na obrazovanje, kulturu i sport predstavila je potpredsjednica Gradskog savjeta Stranka za BiH Dragica Suša.

- Suglasni smo da u suradnji s višim nivoima vlasti u BiH radimo na unaprjeđenju uvjeta i poboljšanju kvalitete rada u ustanovama obrazovanja i kulture te unaprjeđenju studentskog centra s ciljem prepoznavanja Mostara kao studentskog centra regije. Osigurat ćemo kvalitetan i jednak odgoj i obrazovanje za svako dijete na svim nivoima. Izgradit ćemo strategiju razvoja kulture u Mostaru, te planski i jedinstven način financiranja najvažnijih kulturnih manifestacija. Sufinancirat ćemo najperspektivnije sportaše ovog grada, skokove sa Starog mosta i izgradit ćemo gradsku centralnu dvoranu te biciklistički park - kazala je Suša.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo