Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 13:45 |

Letica: Razgovarano o posljedicama COVID krize na ekonomsku situaciju u BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Dvodnevni sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, putem video konferencije, okončan je danas, a jedna od tema bile su i posljedice pandemije Covid-19 na ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, te mogućnosti za ublažavanje krize.    

Sastankom je uime BiH kopredsjedavala Vera Letica iz Ministarstva finansija i trezora BiH, a uime Evropske komisije Uwe Stamm iz Opće uprava za ekonomska i finansijska pitanja.

Letica je izjavila Feni da je na sastanku posebno stavljen akcenat, odnosno ono što je interesiralo Evropsku komisiju, su posljedice epidemiološke covid krize na ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i mjere koje vlade entiteta, zajedno sa Vijećem ministara BiH, konkretno poduzimaju, koje su poduzele i šta planiraju još poduzeti u daljem razdoblju.

Također, dodala je ona, razgovarano je i o mogućnostima za ublažavanje krize, odnosno dodatnim izvorima za finansiranje.

- Konkretno, makrofinansijska pomoć Evropske komisije, koja je upravo u fazi usuglašavanja, a očekuje se potpisivanje konkretnih dokumenata kako bi ova pomoć od 250 miliona eura bila dostupna vlastima u BiH i eventualno naredne mogućnosti za finansiranje - navela je Letica.

Očekuje se, dodala je ona, kao i svake godine, „konkretne pismene preporuke, jer mi smo izvijestili u ovom izvještajnom razdoblju koliko je BiH odmakla u određenim reformama i mjerama u oblasti ekonomije, u oblasti javnih finansija, u oblasti statistike, unutarnje i vanjske revizije itd.“

- Očekujemo i određene pismene preporuke kao i svake godine, koje su nama u institucijama temelj za naše daljnje planove i rad u narednom razdoblju - kazala je Letica.              

Pododbor za ekonomska i financijska pitanja i statistiku je jedno od zajedničkih tijela BiH i EU osnovanih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju u svrhu praćenja njegove provedbe.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta