Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 14:30 |

U Kotor Varoši pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Na lokalitetu Plitska, u općini Kotor Varoš, vrši se proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba iz proteklog rata, koji po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu koordiniraju istražitelj i stručni suradnik Tužiteljstva BiH, saopćeno je iz te institucije.

Na lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe. Prema dostupnim informacijama, pretpostavlja se da se radi o žrtvi hrvatske nacionalnosti, sa područja Kotor Varoši, koja je ubijena 1992. godine, a identitet osobe bit će detaljno utvrđen putem DNK analize.

Posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta.

Na mjestu ekshumacije, aktivnosti su koordinirali istražitelj i stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine, a u procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudbene medicine, radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici MUP-a Republike Srpske.

Istražitelji i stručno osoblje, pod nadzorom postupajućih tužitelja, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba, procesima identifikacija i drugim aktivnostima u traženju nestalih osoba, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo