Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 15:52 |

Kapetanović: Nezakonitu imigraciju nijedna zemlja ne može sama riješiti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) – Nezakonita imigracija je složena, višeslojna pojava koju niti jedna zemlja ne može sama riješiti. Trebamo uzeti u obzir mišljenje 63 odsto građana zapadnog Balkana koji je vide kao direktnu sigurnosnu prijetnju. Posmatranje ovog pitanja isključivo kao sigurnosne prijetnje može biti opasno, ali zanemarivanje njenog potencijalno štetnog uticaja može biti jednako opasno.

Istaknuo je to šef Odjela za politička pitanja Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović na 5. Regionalnoj (proširenoj) konferenciji za koordinaciju pitanja sigurnosti pod nazivom „Otvaranje puta za stabilizaciju na zapadnom Balkanu: Balkanska ruta u novom geopolitičkom kontekstu – stari i novi izazovi za sigurnost“.

Kazao je kako su bilateralna i regionalna saradnja trenutno sporadične, te da razmjena informacija o ovom pitanju u stvarnom vremenu treba biti mnogo bolja, a "naročito kako bi se pažnja usmerila i na organizovani kriminal koji stoji iza nezakonite imigracije i veliku mrežu krijumčara koji od nje profitiraju".

- Zato se FRONTEX, EUROPOL, relevatne regionalne i nacionalne agencije trebaju okupiti ne samo da bi razgovarale, već i da bi brzo reagovale. To je ono što želimo postići, da podržimo bolje reagovanje. Ova je konferencija organizovana u pravo vrijeme da učesnici mogu razgovarati o šest uzajamno povezanih sigurnosnih pitanja koja opet povezuju sigurnosnu infrastrukturu u regionu - dodao je Kapetanović.

Na dvodnevnoj konfrenciji održanoj putem interneta okupilo se više od 200 učesnika iz regiona i Evropske unije, uključujući 70 stručnjaka, koji su se zajedno bavili važnim sigurnosnim tema, i to terorizmom, borbom protiv korupcije, kibernetičkim prijetnjama, organizovanim kriminalom, malim oružjem i lakim naoružanjem i nezakonitom migracijom na zapadnom Balkanu.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) u cijelom svijetu ima 272 miliona migranata, što je samo 3,5 odsto svjetskog stanovništva, ali ipak rekordna brojka. Više od  200.000 migranata je u ovom trenutku zaglavljeno širom regiona. Neki od njih su izbjeglice, ali je mnogo više ekonomskih migranata. Rezultati Balkanskog barometra 2020. pokazuju da 63 odsto građana zapadnog Balkana vidi migraciju kao sigurnosni rizik, saopćeno je iz RCC-a.

- Moramo biti svjesni starih, ali i novih izazova i uvijek imati na umu da sigurnosna pitanja imaju ključnu ulogu kao preduslov i pokretačka snaga razvoja naših teritorija - rekla je Alessandra Guidi, zamjenica generalnog direktora Odjela javne sigurnosti zadužena za koordinaciju policijskih snaga u Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije.

Davinia Wood, rukovodilac odjela za međunarodno strategiju u Generalnoj direkciji Evropske komisije za unutrašnje poslove ukazala je na značaj partrnerstva i bliske saradnje. 

- Bliska saradnja sa ekonomijama zapadnog Balkana kao budućim članicama Evropske unije, susjedima i strateškim partnerima treba i dalje biti korisna za sve nas. Politika sigurnosti i upravljanja migracijama predstavljaju glavni aspekat naše saradnje - rekla je Wood.

Konferenciju je organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije i zajedno sa partnerima - Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), Regionalnom inicijativom za borbu protiv korupcije (RAI) i Platformom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo