Svijet     | 22.11.2020. 13:09 |

Međunarodna konferencija o uvjetima za nastavak pomoći Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 22. novembra (FENA) - Afganistan bi se mogao suočiti sa smanjenjem finansiranja i strožim ograničenjima vitalne pomoći nakon međunarodne donatorske konferencije, što će donijeti daljnje izazove za naciju rastrganu dva desetljeća dugim ratom i pandemijom koronavirusa.

Očekuje se da će ministri iz oko 70 zemalja i dužnosnici humanitarnih organizacija na virtualnoj konferenciji koja će se u ponedjeljak i utorak održati u Ženevi razgovarati o milijardi dolara za zaštitu razvojnih projekata, u vrijeme kada su razgovori afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika zaustavljeni te kada predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump planira smanjiti prisustvo te zemlje u Afganistanu.

Iako krhka ekonomija u velikoj mjeri ovisi o stranoj pomoći, Kabulu će biti smanjene donacije, a donatori će uvesti stroge uvjete za dodjelu sredstava, potvrdilo je pet učesnika konferencije za Reuters.

Strategija ima za cilj zaštititi mirovne pregovore i poticati afganistansku vladu da poboljša raspodjelu sredstava, kazali su.

Afganistanska ekonomija trebala bi ove godine smanjiti rast za najmanje 5,5 posto zbog utjecaja Covida-19, navela je Svjetska banka u nedavnom izvještaju.

Donatori su na posljednjoj konferenciji, u Bruxellesu 2016. godine, obećali 15,2 milijarde dolara od 2017. do 2020. godine, odnosno 3,8 milijardi dolara godišnje.

To bi se moglo smanjiti 15 do 20 posto, kazao je jedan zapadni diplomat koji učestvuje na konferenciji i dodao da je to najbolje što zemlje mogu ponuditi zbog vlastitih izazova uzrokovanih pandemijom.

Trump će smanjiti brojnost američkih snaga u Afganistanu na 2.500 s 4.500 do sredine januara, javio je Pentagon prošle sedmice, nastojeći okončati najduži američki rat. Povlačenje stranih snaga, jer i Velika Britanija planira slijediti američko vodstvo, moglo bi značiti veći utjecaj za talibane.

Zbog toga je donatorima upitno hoće li islamisti pokušati zaustaviti napredak u oblasti ljudskih prava i obrazovanja djevojčica.

Mirovni pregovori u glavnom gradu Katara Dohi zastali su i talibani odbijaju pozive na prekid vatre. Napadi talibana ponekad su potaknuli zračne napade SAD-a na zaštiti urbanih područja.

No, stariji diplomati rekli su za Reuters da se očekuje nastavak mirovnih pregovora nakon donatorske konferencije.

- Talibanski i afganistanski predstavnici neće početi mirovne pregovore prije nego što imaju zajedničku izjavu o sporazumu oko ključnih sigurnosnih pitanja - rekao je visoki zapadni dužnosnik.

Na sastanku u Ženevi, vlada afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija predstavit će okvir za mir i razvoj namijenjen raspodjeli sredstava za ključne projekte, zaštiti miliona radnih mjesta i zaštiti demokratskih institucija.

- Konferencija će i dalje biti usmjerena na to da Afganistan postane samostalan do kraja desetljeća transformacije odnosno 2024. godine - kazao je visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva finansija Naser Sidiqee prošle sedmice u Ženevi.

Talibani nisu pozvani na konferenciju, ali su pozvali donatore da nastave pružati humanitarnu pomoć, dok optužuju Ghanijevu vladu za manipulaciju humanitarnom pomoći.

- Tražimo od međunarodne zajednice i organizacija da ljudima dostavljaju pomoć prikupljenu uime naroda - pozvali su.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana