Kultura     | 23.11.2020. 08:43 |

'Savski galeb' kipara Mirze Morića uskoro bi mogao biti na Trgu mladih u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 23. novembra (FENA) - Fondacija "Legat kuća Ekmečić“ nedavno se obratila Vladi Brčko distrikta BiH inicijativom za postavljanje skulpture "Savski galeb“ akademskog kipara Mirze Morića na Konačkom brdu na Trgu mladih u Brčkom. 

Morić je renomirani umjetnik bosanskohercegovačkog porijekla koji već četiri decenije živi i djeluje u Francuskoj te je ovu inicijativu podržala i Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, kao i brojni intelektualci i umjetnici.

U prilogu inicijative je Morićevo pismo namjere u kojem je umjetnik izrazio želju da Brčkom daruje skulpturu "Savskog galeba“ kao izraz ljubavi prema rodnom gradu. Autor u pismu navodi da je vrijednost ove umjetnine 100.000 eura i da je ona je u tom iznosu njegov lični poklon gradu Brčko i njegovim građanima.

- Smisao skulpture 'Savski galeb' jeste u potpunoj slobodi, galebov let kao odraz slobodne ljudske misli, one kojoj svi težimo jer je ona krajnji cilj čovjekovog postojanja na zemlji. Veza između umjetnika, njegovog slobodnog stvaralačkog zanosa i ostvarenog djela također jača vezu umjetnika sa svojim rodnim gradom i njegovom vječitom inspiracijom - rijekom Savom - naglasio je Mirza Morić u opisu projekta.

Inicijativu za postavljanje skulpture podržala je i Ambasada Republike Francuske u BiH.

- Ovo umjetničko djelo predstavljalo bi simbol francusko-bosanskog prijateljstva. Bilo bi također i mjesto susreta u gradu. Ambasada Francuske potpuno podržava ovu inicijativu za koju zna da je predmet razgovora između umjetnika i lokalnih vlasti - kaže se u pismu koje je gradonačelniku  Brčko distrikta BiH Siniši Miliću uputio savjetnik za saradnju i kulturu  i direktor Francuskog Instituta u BiH Jean-Christophe Thiabaud. 

Podršku inicijativi Fondacije "Legat kuće Ekmečić“ dao je i prof.dr. Mate Meštrović, sin kipara Ivana Meštrovića, koji je u pismu upućenom gradonačelniku Miliću kazao da ga plemeniti gest kipara Morića podsjeća na slična darovanja njegovog pokojnog oca i njegovih kolega umjetnika koji su svome zavičaju i zemlji poklanjali svoja djela želeći time izraziti svoje domoljublje i zahvalnu vezanost za svoje korijene.

- Radovat će me ako grad Brčko prihvati ovaj dar i njegovu lijepu simboliku te tako potvrdi svoju vezanost za univerzalne vrjednote - napisao je u Meštrović u svome pismu.

Predsjednica Fondacije "Legat kuća Ekmečić“ Sela Tecilazić je u izjavi za Fenu kazala da se nada da će odgovor vlasti Brčko distrikta stići što prije i da će biti pozitivan kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta postavljanja skulpture.

Kipar Mirza Morić je rođen 1954. godine u Brčkom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu. Od 1977. godine živi i radi u Francuskoj gdje je izgradio uspješnu umjetničku karijeru. Osim u Francuskoj, izlagao je u brojnim evropskim i prekookeanskim zemljama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'