Svijet     | 23.11.2020. 10:29 |

Netanyahu se tajno sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom

FENA Internet

JERUSALEM, 23. novembra (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetio je tajnosti u nedjelju Saudijsku Arabiju i tamo se susreo s prijestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, objavili su u ponedjeljak izraelski javni radio Kan i Vojni radio.

Netanyahuov ured i američka ambasada u Jerusalemu nisu dali komentar, prenio je Reuters.

Avi Scharf iz izraelskog lista Haaretz objavio je podatke o praćenju avijacije koji pokazuju da je poslovni avion kratko putovao iz Tel Aviva u Neom, na obali Crvenog mora Saudijske Arabije, gdje su bin Salman i Pompeo imali zakazan sastanak u nedjelju.

Pompeo je pokušao uvjeriti Saudijsku Arabiju da slijedi svoje susjede, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, u uspostavljanju formalnih odnosa sa Izraelom - zbližavanje koje je uzrokovano zajedničkom zabrinutošću oko Irana.

Rijad je do sada odbio normalizirati odnose sa Izraelom, navodeći da prvo treba riješiti pitanje palestinske državnosti. Ali Saudijci su dozvolili izraelskim avionima da prelijeću njihovu teritoriju do novo dostupnih odredišta u Zaljevu i do Azije.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'