Svijet     | 23.11.2020. 10:16 |

G-20 obećao jednaku dostupnost vakcine protiv COVID-19 svim ljudima

FENA Internet

RIAD, 23. novembra (FENA) - Što se tiče vakcina, testova i lijekova protiv COVID-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, "nećemo štedjeti napor kako bismo osigurali njihov pristupačan i jednak pristup svim ljudima", navedeno je u završnom saopćenju G-20 u nedjelju.

Predsjednik Donald Trump "izrazio je važnost politika koje promiču radnike i porodice" tokom nedjeljnog sastanka, navodi se u izjavi koju je objavio sekretar Bijele kuće, prenosi Sputnik.

Uz to, kako su izvijestile agencije, čelnici G-20 obećali su riješiti problem duga zemalja u razvoju, ali nisu naveli nikakve konkretne mjere.

Inicijativa za obustavu duga (DSSI), prvobitno stvorena u aprilu i produžena u oktobru, ponovno će se produžiti do jula 2021., prema saopćenju G-20. DSSI je stvoren da ublaži teret duga zemalja u razvoju, omogućavajući im da sve resurse usmjere na borbu protiv pandemije.

Čelnici G-20 zabrinuti su da će pandemija dodatno proširiti podjelu između bogatih i siromašnih. Kako bi se nosila s tim, Evropska unija je zatražila doprinose u ukupnom iznosu od 4,5 milijardi dolara za Access to COVID-19 Tools Accelerator, globalni projekt za ubrzavanje razvoja i distribuciju vakcine, testova i lijekova, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je gotovo 593 miliona dolara. Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je rusku vakcinu Sputnik V, a Kina saradnju na vakcinama.

Samit je održan putem interneta zbog pandemije.

Članovi G-20 su Argentina, Australija, Brazil, Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija.

 Prema web stranici Grupe, oni predstavljaju "oko 80 posto svjetske ekonomske proizvodnje, dvije trećine globalne populacije i tri četvrtine međunarodne trgovine". Ove godine predsjedavajuća G-20 je Saudijska Arabija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo