Kultura     | 23.11.2020. 13:02 |

Filmovi PLJFF za budućnost koja pripada svima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) -Pravo Ljudski Film Festival u svom petnaestom izdanju odvija se u okolnostima koje su kulturu i umjetnost stavile u težak i neobičan položaj.

Međutim, još od marta, odnosno prvog lockdowna, kultura i umjetnost pokazuju svoju nevjerovatnu sposobnost da se prilagode na promjene i upravo u njima pronađu snagu za nove oblike kreativnosti.

Festivali se održavaju, makar i online, razgovori teku, iako uglavnom u chat prozorčiću, i svima je savršeno jasno da je umjetnost nešto bez čega bi život možda imao smisao, ali bi bio beskrajno siromašniji, saopćeno je iz Direkcije Pravo Ljudski Film Festivala.

Festival će biti otvoren 25. novembra u 20.00 sati, filmom Kordiljeri snova Patricija Guzmána.

U prvoj sedmici PLJFF biće prikazani filmovi  tematske selekcije „ Nakon što mapa zemlje prekrije zemlju“-  Između ostalih, to su filmovi: „ Apiyemiyekî?“ Ane Vaz, „Kašika „Laile Pakalniņe i „Ti imaš noć „ Ivana Salatića.

Tokom druge sedmice Festivala na programu su filmovi iz selekcije naslovljene „Na mom raspadajućem tijelu, ljudi će vesti svoju budućnost“ , sa filmovima poput „Zvala se Europa“ filmskog dua Ojoboca, „Filmska traka 11004“ Mirabelle Fréville i „Purpurno more“ Amel Alzakout i Khaleda Abdulwaheda.

U trećoj sedmici  na programu su  filmovi okupljeni pod idejom“ Politika običnih: briga i političke popravke“  među kojima su i „Domovine“ Jelene Maksimović,“Ti misliš da je zemlja mrtva stvar“ Florence Lazar ili „Plastenik“ Allison Chhorn.

 U četvrtoj i  zaključnoj  sedmici na  programu su filmovi :“Kraj patnje“  Jacqueline Lentzou ili „O jednoj mladosti“ Ivana Ramljaka, ali i filmovi feminističkog kolektiva Yugantar, osnovanog osamdesetih godina u indijskom Bangaloru, koji će u ovom dijelu Evrope biti premijerno prikazani.

Kompletan program će biti dostupan na web platformi pravoljudski.org, a može  mu  se pristupiti klikom na Online projekcije, na samom vrhu stranice. Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtage #plj15 i  #pravoljudski15 na socijalnim mrežama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo