Svijet     | 23.11.2020. 14:05 |

AstraZeneca objavila da je njena vakcina 90 posto efikasna

FENA Internet

LONDON, 23. novembra (FENA) - Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u ponedjeljak da su kasne faze testiranja pokazale da je njena vakcina protiv koronavirusa do 90 posto efikasna, dajući nadu zvaničnicima na polju javnog zdravstva da bi se uskoro mogao osigurati pristup vakcini koja je jeftinija i jednostavnija za distribuciju od onih koje su razvile suparničke firme.

Rezultati su zasnovani na prelaznim analizama testova u Velikoj Britaniji i Brazilu vakcine koju je razvio univerzitet Oxford i proizvela ju je AstraZeneca. Nikakve  hospitalizacije ni teški slučajevi COVID-19 nisu izvješteni među onima koji su primili vakcinu.

AstraZeneca treća je velika farmaceutska kompanija koja je javila o rezultatima kasnih testiranja potencijalne vakcine za COVID-19 dok svijet nestrpljivo očekuje kako bi okončali pandemiju koja je izazvala ekonomska razaranja i rezultirala je sa skoro 1,4 miliona potvrđenih smrtnih slučajeva.

Farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna prošle su sedmice izvijestile o preliminarnim rezultatima kasnih faza njihovih proba koji su pokazali da su njihove vakcine efikasne skoro 95 posto.

Vakcine AstraZenece, za razliku od suparničkih firmi, ne moraju se, međutim, skladištiti na ultraniskim temperaturama i lakše su za distrubuciju, posebno u zemljama u razvoju, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo