Svijet     | 23.11.2020. 17:18 |

Szijjarto: Mađarska napreduje s testiranjima ruske vakcine

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 23. novembra (FENA) - Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja napreduje s testiranjima ruske vakcine protiv koronavirusa nakon što je prošle sedmice prva u Evropi primila uzorke tog lijeka.

Szijjarto je kazao da će deset početnih doza Sputnik V - koju je u augustu ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio kao prvu registrovanu vakcinu za COVID-19 u svijetu - biti podvrgnuto testiranju u Mađarskoj radi provjere sigurnosti i efikasnosti. Szijjarto je prošle sedmice najavio da su u toku pregovori između mađarskog proizvođača lijekova i ruskih partnera o eventualnoj domaćoj proizvodnji.

Sputnik V još nije prošao napredna klinička ispitivanja i još ga nije procijenila Evropska agencija za lijekove. Vakcina je već primijenjena u Rusiji među zdravstvenim radnicima i drugim rizičnim grupama.

Szijjarto navodi da je Mađarska također u pregovorima s tri kineska proizvođača vakcine i kupila je 2,8 miliona doza kineskog antivirusnog lijeka.

Ta srednjoevropska zemlja također je rezervirala 12 miliona doza vakcina od proizvođača u Evropi i Sjedinjenim Državama, uključujući britansko-švedsku farmaceutsku firmu AstraZeneca, Janssen sa sjedištem u Belgiji i i zajedničku američko-njemačku vakcinu kompanija Pfizer i BioNTech, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana