Kultura     | 24.11.2020. 09:51 |

Kompanija Nestlé - Djeca u kuhinji, najbolji recept za porodično druženje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) -  Kompanija Nestlé već devet godina provodi, u osnovnim školama širom BiH, projekt 'Zdravo!' u kojem su djeca, nastavnici i roditelji educirani o važnosti pravilne prehrane i fizičke aktivnosti. Paralelno, projekt osigurava i podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i prijedloga menija koji podupiru zdrav način života.

Kako se navodi, nekoliko jednostavnih recepata osmišljeno je u saradnji s bh. kuharima, Miranom Karićem i Danirom Šabić, koji su kroz praktičan primjer pokazali da kuhanje s djecom može biti zabavna aktivnost.

Miran i Danira učestvovali su, zajedno s malim pomoćnicima, u kulinarskom duelu pod nazivom 'Dvoboj zdravih namirnica' i pripremali poznata jela na manje poznate načine.

Nutricionistkinja kompanije Nestlé Koraljka Novina Brkić kaže da roditelji danas imaju pristup obilju prehrambenih informacija, no, pravi je izazov provesti ih u svakodnevnu praksu. Najčešće im nedostaje znanja o tome kako najbolje pripremiti zdravu, a ukusnu hranu u kojoj će djeca uživati.

- Pripremiti ukusno i hranjivo jelo uopće nije teško, koliko se možda čini. Primjerice, za što bogatiji okus sol zamijenite začinima, povrće kao što je brokula kratko prokuhajte na pari kako biste očuvali njene vrijednosti. Ribu ne pržite nego pecite u pećnici, a meso u varivima slobodno zamijenite mahunarkama, koje su bogate vlaknima i proteinima - dodala je.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da kuhinjski pult učine mjestom porodičnog druženja, jer zajedničko kuhanje može biti istovremeno zabavno i edukativno.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta