Bosna i Hercegovina     | 24.11.2020. 12:38 |

Članovi Evropskog parlamenta - BHRT u BiH odigrao ključnu ulogu tokom COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO,  24. novembra (FENA) - Grupa članova Evropskog parlamenta i predstavnici Evropske radiodifuzne unije zabrinuti su zbog finansijskog stanja Javnog radiotelevizijskog servisa BHRT u Bosni i Hercegovini (BiH) i pozivaju nosioce vlasti u BiH da razmotre dodjelu posebnog paketa pomoći za podršku sistemu javnog emitiranja u BiH.

- Javni radiotelevizijski servis - BHRT u BiH odigrao je ključnu ulogu tokom COVID-a 19 informirajući građane o službenim objavama, državnim mjerama i važnim novostima, djelujući kao medijsko središte službenih informacija i distribuirajući ih svim privatnim medijima, obrazujući djecu i pružajući raznovrstan sadržaj upućen svim grupama i segmentima društva. Značajan porast publike BHRT-a i povjerenje u emitera dokazali su njegovu ključnu ulogu u društvu. Ipak, suočavajući se s ekonomskim posljedicama COVID-a 19, procjenjuje se da javni radiotelevizijski servis mjesečno gubi oko 10 do 20 posto prihoda zbog nemogućnosti stanovništva da plaća račune za struju – navodi se.

Kako u saopćenju za javnost ističu 'prihod BHRT-a već je nedovoljan zbog ostvarenog sporazuma sa samo jednim od tri elektrodistribucijska preduzeća u BiH i to samo na teritoriji Federacije'.

-Teška finansijska situacija se još više pogoršala drastičnim padom prihoda od oglašavanja tokom COVID-a 19 zbog odsustva sportskih događaja i krize. Ta situacija ozbiljno ugrožava postojanje BHRT-a i sposobnost emitera da društvu prenosi ono što je u njegovom djelokrugu rada.

U kontekstu drugog ozbiljnog vala virusa u Evropi, očekuje se da javni medijski servisi igraju još veću ulogu u društvu.

-Očekivat će se da BHRT osigura obrazovne programe za djecu, šalje svoje ekipe (pod rizikom od zaraze na terenu) da prikupe ključne informacije za građane i emituje zabavne programe za građane tokom trajanja zabrane i ograničenja rada i kretanja. Pored toga, emiter će morati pojačati mjere sigurnosti i dezinfekcije, da bi osigurao bezbjednost osoblja i nastavak rada. Sve te neplanirane naredbe, finansijske nedostatke i dodatne troškove emiter mora pokriti iz prihoda koji je u kontinuiranom padu – naglašeno je.

Imajući u vidu važnu ulogu javnih medijskih servisa za društvo i demokratiju, snažno naglašenu u različitim instrumentima Vijeća Evrope i Amsterdamskog protokola Ugovora o Evropskoj uniji, a posebno u Preporuci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope 1878 (2009) o finansiranju servisa javnog emitiranja, gdje stoji da Skupština poziva ministre da „na nacionalnom nivou ponovo potvrde važnost javnog medijskog servisa da odgovori na svoje nacionalne ili regionalne zahtjeve kroz jasnu misiju, održivu strukturu i odgovarajuće dugoročno finansiranje utvrđeno na nacionalnom nivou.“

- Pozivamo vlasti u BiH da razmotre dodjelu posebnog paketa pomoći za podršku sistemu javnog emitiranja u BiH, uključujući BHRT, RTV FBiH i RTRS, koji će osigurati postojanje ove važne demokratske institucije, posebno u kontekstu trenutne humanitarne krize - naglašavaju potpisnici u saopćenju za javnost. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'