Bosna i Hercegovina     | 24.11.2020. 15:39 |

Ramiz Salkić čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić uputio je čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

On je podsjetio da je multikulturalnost Bosne i Hercegovine njeno najveće bogatstvo te pozvao građane da se svi zajedno okrenu ka izgradnji bolje budućnosti za nove generacije. 

- Hiljadugodišnje postojanje naše domovine, sve nas današnje državljane naše domovine, obavezuje na predaniji i ustrajniji rad na očuvanju naše domovine. Naša multikulturalnost je naše bogastvo. Dvadeset i peti novembar kao Dan državnosti treba da nas spaja u duhu opredjeljenja svih naroda i građana iskazanog na zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine. 

Zbog toga danas je neizmjerno važno da se svi zajedno snažnije okrenemo ka stvaranju države u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Naše različitosti koje su višestoljetno bogatstvo ove zemlje moramo pretvoriti u našu prednost i usmjeriti u izgradnju boljeg života za sve građane. 

Svjesni smo da postoje određene ideologije koje osporavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine, datum na kojeg su prije 77 godina pečat stavili građani svih nacionalnosti vjerujući u ideju multietnične države. Te ideologije pokušavaju na različite načine diskreditovati našu domovinu, narušavaju suverenitet, negiraju njeno postojanje, uz predstavljanje Bosne i Hercegovine kao „nemoguće države“ koja je nastala prije dvije i po decenije. Naša obaveza je da na takve ideologije i laži odgovaramo neupitnim historijskim činjenicama, da podsjećamo na našu hiljadugodišnju historiju - naveo je Salkić.

Pozvao je sve građane Bosne i Hercegovine da zajednički obilježavaju Dan državnosti zajedničke domovine. Vrijeme negiranja i podjela treba ostati iza nas, a svi zajedno trebamo se okrenuti izgradnji bolje budućnost za nove generacije.  Dan državnosti je iznova prilika da se sjetimo svih onih koji su se kroz historiju borili za našu domovinu i da im iznova iskažemo zahvalu i poštovanje.

- Uprkos negiranju od aktuelne vlasti u ovom entitetu, Dan državnosti Bosne i Hercegovine će biti obilježen u mnogim gradovima u ovom entitetu. Mi nemamo pravo na umor i odustajanje, naša je obaveza da iznova pronalazimo snagu za borbu do izgradnje domovine po mjeri svih njenih građana. Naš cilj da Bosna i Hercegovina bude zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane, nema alternativu.

U nadi da će taj cilj uskoro biti postignut, svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti - poručio je Salkić.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom