Bosna i Hercegovina     | 24.11.2020. 16:40 |

Fondacija lokalne demokratije - 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Fondacija lokalne demokratije u periodu od 25. novembra do 10. decembra provodi kampanju na društvenim mrežama povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Cilj kampanje je da se putem svakodnevne objave jedinstvene vizuelne poruke na društvenim mrežama sa osnovnim informacijama podigne svijest javnosti o problemu nasilja nad ženama te informiše o servisima koji postoje za žrtve nasilja.

Fondacija lokalne demokratije je 2000. godine uspostavila Sigurnu kuću – Sklonište za žene, djevojke i djecu žrtve nasilja u porodici, 2004. godine je uspostavila SOS crvenu liniju (033 222 000), a od 2012. godine djeluje Centar za žene Fondacije lokalne demokratije u kojem se pruža besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka podrška te socio-ekonomska podrška.

Neinformisanost o postojanju službi za pomoć je u nizu prepreka za žene koje žele prijaviti nasilje. U borbi protiv nasilja nad ženama, mediji imaju važnu ulogu kroz slanje jasnih i glasnih poruka s ciljem informisanja javnosti o ovom problemu i poticanja žrtava da prijavljuju doživljeno nasilje, saopćeno je iz Fondacije lokalne demokratije.

Kampanja na društvenim mrežama može se pratiti na službenim nalozima Fondacije lokalne demokratije: Facebook (https://www.facebook.com/FLDBiH), Instagram (https://www.instagram.com/fld.ba/) i Twitter (https://twitter.com/FLDBiH).

Pozivaju da svi podrže kampanju dijeljenjem objava na društvenim mrežama kako bi zajedničkim naporima informisali što veći broj građanki i građana i pridružili se zajedničkoj borbi protiv nasilja.

Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna kampanja koja je pokrenuta 1991. godine i počinje 25. novembra – međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra - međunarodnim danom ljudskih prava.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu