Ekonomija     | 25.11.2020. 12:05 |

Prvi regionalni Sajam inovacija i poduzetništva zabilježio 1.216 posjetilaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. noveambra (FENA) - Prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020" održan je u protekla dva dana u organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma okupivši 237 izlagača.

Od toga su 165 štandova zauzeli mali i srednji biznisi, 50 inovatori, a na 22 virtuelna štanda predstavili su se investitori i organizacije koje podržavaju biznise. Izlagači su bili iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Prema Google analitici, tokom dva dana, Sajam je imao 1.216 registriranih posjetitelja iz 32 države i 101 grada koji su napravili 45.000 pregleda različitih sadržaja Sajma.

Direktorica startupa Beyond 42 iz Srbije na čijem se softverskom rješenju www.CollectiVibe.com održao i Sajam "Sarajevo 2020" Dušanka Ilić podijelila je s publikom kako je došla na ideju virtualnih sajmova i naglasila kako bi, na osnovu dosadašnjeg iskustva, između granta od 50.000 eura i dva kvalitetna poslovna kontakta, uvijek izabrala ovo drugo.

Osnivač i direktor Veritas Genetics Mirza Cifrić osvrnuo se na revoluciju koja se dešava u oblasti genetike i DNK tehnologija.

- Ne smijemo dopustiti da nam revolucija promakne. Imamo zdravstvo, imamo znanje, imamo mlade ljude, a u posljednjih 15 do 20 godina smo napravili i veoma dobru tehnološku bazu. Budućnost regiona je u IT tehnologijama koje se bave genetikom - kazao je.

Osnivač i direktor Rimac Automobila i Greyp Bikesa Mate Rimac kazao je da dobra ideja ne znači mnogo ako se ne uloži mnogo rada i truda u njenu realizaciju.

- Da biste uspjeli, morate biti izvrsni u svim segmentima, od običnog e-maila do prezentacije. Morate biti spremni na puno odricanja i puno rada. Kada bi neko vidio jedan moj radni dan, ne znam da li bi se baš mijenjao sa mnom - poručio je Rimac, u čijim je kompanijama danas zaposleno 900 ljudi kojima će uskoro pokloniti udio u vlasništvu kompanija.

Nakon uvodnih obraćanja otvorene su virtualne sale s biznisima, inovacijama i investicijama, a u šest sala održano je i Regionalno takmičenje najboljih inovacija "Sarajevo 2020".

Nagradu inovacija godine "Sarajevo 2020" i novčanu nagradu od 2.000 eura osvojio je tim inovatora iz Slovenije (Ita Junkar, Rok Zaplotnik, Metka Benčina i Miran Mozetič) za inovativni tretman medicinskih uređaja od nikla i titanijuma.

Zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1.500 eura osvojio tim iz Bosne i Hercegovine (Zehrudin Osmanović, Nedžad Haračić, Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović) za inovaciju u proizvodnji cementa koja utiče na smanjenje emisije CO2.

Sajam "Sarajevo 2020" održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske te Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), saopćeno je iz Fondacije Mozaik.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo