Svijet     | 25.11.2020. 16:34 |

Turska i Rusija o uključenju drugih zemalja u mirovni proces u Karabahu

FENA Internet

ANKARA, 25. novembra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o mogućnosti uključivanja drugih zemalja u napore da se održi prekid vatre u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan i Armenija potpisali su 10. novembra prekid vatre uz posredovanje Rusije kojim su zaustavljeni šestosedmični sukobi u planinskoj enklavi, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali je uglavnom naseljena etničkim Armencima.

Ruski mirovnjaci raspoređeni su u enklavu prema sporazumu o prekidu vatre. Turska tamo nema mirovne snage, ali je potpisala sporazum s Rusijom o uspostavljanju zajedničkog centra za nadzor prekida vatre.

- Imamo priliku da ovo više razvijemo i proširimo. O tim naporima za razvoj i proširenje razgovarali smo i s Putinom - rekao je Erdogan.

Rekao je da bi proces održavanja prekida vatre mogao biti podignut "na drugačiji nivo" ako bi bile uključene i druge zemlje u regionu, ali u svojim javnim komentarima nije imenovao nijednu.

Turska i Rusija održavaju razgovore o parametrima nadzornog centra, ali turski izvor rekao je za Reuters da su se ove dvije zemlje sukobile oko želje Ankare da uspostavi nezavisno vojno posmatračko mjesto na teritoriji Azerbejdžana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana