Svijet     | 26.11.2020. 10:04 |

Akademkinja Kylie Moore-Gilbert puštena iz zatvora u Iranu

FENA Internet

TEHERAN, 26. novembra (FENA) - Kylie Moore-Gilbert oslobođena je iz zatvora u Iranu, potvrdila je u četvrtak australijska ministrica vanjskih poslova, ne navodeći detalje o uslovima oslobađanja australijsko-britanske akademkinje.

Moore-Gilbert, profesorica islamskih studija sa Univerziteta u Melbourneu, uhapšena je u Teheranu u septembru 2018. godine nakon akademske konferencije.

Kasnije joj je na tajnom suđenju pod optužbom za špijunažu izrečena 10-godišnja zatvorska kazna. I Moore-Gilbert i australijska vlada odbacili su optužbe.

Ona je u četvrtak objavila izjavu u kojoj navodi da joj je nanesena "nepravda" i zahvalila se onima koji su se zalagali za njenu slobodu tokom "dugog i traumatičnog iskušenja".

- Nemam ništa osim poštovanja, ljubavi i divljenja prema velikoj iranskoj naciji i njenim srdačnim, velikodušnim i hrabrim ljudima. Napuštam vašu zemlju s određenom dozom žaljenja, uprkos nepravdama kojima sam bila podvrgnuta - rekla je Moore-Gilbert.

- Došla sam u Iran kao prijatelj zemlje i sa prijateljskim namjerama i odlazim iz Irana. Ti su osjećaju ne samo netaknuti, već i ojačani - kazala je ona, prenosi dpa.

Iranska državna TV stanica IRIB izvijestila je u srijedu da je Moore-Gilbert puštena u zamjenu za oslobađanje tri iranska zatvorenika.

IRIB nije otkrio dodatne detalje o trojici iranskih zatvorenika, ali se taj tv kanal smatra dobro informiranim i blizak je pravosudnom sistemu zemlje.

Australijska ministrica vanjskih poslova Marise Payne potvrdila je oslobođenje u četvrtak, ali nije precizirala aranžmane.

- U konsultacijama s njenom porodicom, oslobađanje Moore-Gilbert postignuto je diplomatskim angažmanom s iranskom vladom - kazala je Payne.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!