Kultura     | 26.11.2020. 10:15 |

Ervin Mujabašić dobitnik nagrade 'VIII Bugojanska vaza'

FENA Saopćenje

BUGOJNO, 26. novembra (FENA) -Dodjelom nagrada u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno okončana je  manifestacija “VIII Bugojanska vaza” i otvoreno 16. Bugojansko likovno bijenale.

 Na konkursu za najbolju kratku priču/pripovijetku, koji je raspisao KSC Bugojno pod pokroviteljstvom općine Bugojno povodom Dana državnosti BiH, nagradu “VIII Bugojanska vaza” dobio je Ervin Mujabašić iz Živinica za priču “Vrpca”, saopćeno je iz KSC Bugojno.

 Na konkurs su pristigle 63 priče. Žiri VIII Bugojanske vaze je bio u sastavu: Magdalena Blažević (Mostar), Nedžad Ibrahimović (Tuzla) i  Darko Cvijetić (Prijedor).

Nagrada se sastoji od replike zdjele “Bugojanska vaza” (najstariji pisani spomenik u BiH) i novčanog iznosa od 1.500 KM. Autorica replike „Bugojanska vaza“ je mr. Adina Kero.

 Nagradu je uručio direktor KSC Bugojno Mirza Idrizović.

 Od ove godine uvedena je i nagrada “Bugojnska vazica” za učenike osnovnih i srednjih škola a dobitnica prve “Bugojanske vazice” je Fatima Bečić. Nagradu je uručio knjižnjičar Gradske biblioteke Sanel Ugarak a članovi žirija su bili Senada Milanović i Vahid Duraković.

 Nakon uručenja nagrade Bugojanska vaza otvoreno je 16. Bugojansko likovno bijenale i ujedno proglašeni pobjednici.

 Žiri 16.  Bijenala činili su Dalibor Nikolić (Mostar), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo) i Jasmin Duraković (Sarajevo).

Grand Prix 16. Bugojanskog likovnog bijenala pripao je Rajmondu Čondriću za rad “Pejsaž”, prvu nagradu je dobio Ante Visković Dalton za rad “Daltonov suhozid”, drugu nagradu Andrej Gvozden za rad “Kašljem, ali nisam živ”, a treću Edina Redžić za rad “Tigar/print”.

Nagrade za 16. Bugojansko likovno bijenale je uručio načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'