Bosna i Hercegovina     | 26.11.2020. 11:57 |

Općina Istočni Stari Grad i planina Trebević u potpunosti očišćeni od mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Uklanjanjem oznaka koje su donedavno upozoravale na prisustvo mina, uz pješačke staze i atraktivne turističke destinacije Trebevića i općine Istočni Stari Grad, završene su aktivnosti deminiranja.

Projekt „Sarajevo bez mina“, kojeg u potpunosti finansiraju Sjedinjene Američke Države, zvanično je započeo 4. aprila 2019.godine, a obuhvaća četiri općine u regiji Sarajeva - općine Vogošća, Novi Grad, Stari Grad, te Istočni Stari Grad.

Do sada su završene sve aktivnosti uklanjanja minske opasnosti u općinama Stari Grad i Novi Grad kojim je i Grad Sarajevo proglašen slobodnim od mina, a danas su završene aktivnosti deminiranja i u općini Istočni Stari Grad.

Stanovnici te općine kao i brojni posjetioci planine Trebević više neće morati strahovati od mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata.

Demineri Centra za obuku pasa za otkrivanje mina (MDDC) – izvođača deminerskih radova, zvaničnim uklanjanjem minskih znakova i tragova deminiranja, na kojem su vrijedno radili proteklih mjeseci, Trebević i općinu Istočni Stari Grad proglašavaju slobodnim od mina.

Na lokalitetu Trebevića i Istočnog Starog Grada pronađeno je i uništeno više od  260 minsko-eksplozivnih sredstava, saopćeno je iz MDDC-a.

U toku su aktivnosti u općini Vogošća gdje deminerski timovi rade na zadnjim lokacijama i to Gora kamenica i brdo Žuč. Veličina cjelokupnog projekta „Sarajevo bez mina“ je oko šest kvadratnih kilometara minski sumnjive površine. 

Projekt „Sarajevo bez mina“ je jedan od najznačajnijih pojedinačnih projekata uklanjanja minske opasnosti u BiH koji se implementira preko ITF Enhancing Human Security.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije