Svijet     | 26.11.2020. 12:06 |

Beč - Pokrenut program podrške zapošljavanju migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26.novembra (FENA) - Prema istraživanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Beču, osobe sa migrantskom pozadinom i sa izbjegličkim statusom se, unatoč visokim kvalifikacijama, suočavaju sa poteškoćama prilikom traženja zaposlenja. Uzrok tome često leži u nepoznavanju prilika austrijskog tržišta rada i nedostatku mreže poslovnih kontakata.

Privredne komore Austrije su stoga u saradnji sa Austrijskim integracionim fondom i Zavodom za zapošljavanje (AMS) ponovo oživjele program "Mentorstvo za migrante" putem kojeg mentori iz oblasti privrede pružaju podršku migrantima pri izgradnji mreže kontakata, priznavanju kvalifikacija ili pri konkurisanju na određeno radno mjesto. Program predstavlja važan doprinos u sprečavanju nedostatka radne snage kao i internacionalizaciji bečke privrede, saopćio je Eurocomma PR.

Migranti su većinom visokoobrazovani te zbog znanja o svojim matičnim državama mogu biti važna poveznica pri otvaranju novih tržišta za izvoz.

To kroz svoje iskustvo potvrđuje i 86 posto mentora, a četiri do pet posto je iz mentorstva i lično profitiralo, prije svega kroz izgradnju interkulturalnih kompetencija, proširenje međunarodne mreže kontakata ili primjenu vještina coachinga, saopćeno je.

Potreba za ovakvim programom podrške koji je prvi put iniciran 2008. godine, nastala je zbog činjenice da u Austriji 78 posto nezaposlenih lica koristi ličnu mrežu kontakata u potrazi za poslom.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana