Bosna i Hercegovina     | 26.11.2020. 12:19 |

Neprihvatljivo suspendovanje demokratske volje građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembar (FENA) - Organizacije civilnog društva iz Banja Luke, okupljene u inicijativu Reakcija, najoštrije su osudile najavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da će se mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj u smislu da će se veća ovlašćenja dati skupštinskoj većini u lokalnim zajednicama.

U saopćenju navode da najava dolazi nakon što je predsjednik SNSD-a izrazio svoje nezadovoljstvo izbornim rezultatima u vezi s izborom gradonačelnika u Banjoj Luci.

Inicijativa Reakcija smatra da su prijetnje predsjednika SNSD-a uskraćivanjem ekonomske podrške lokalnim zajednicama u kojima vlast nije osigurala njegova stranka apsolutno neprihvatljiv način političke komunikacije, koji je uz to svojstven totalitarnim režimima.

Napominju da, ukoliko se pristupi izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi na način da se smanjuju ovlašćenja gradonačelnika, „to bi predstavljalo poništavanje izborne volje građana i ugrožavanje demokratije garantovane Ustavom“.

Ističu da je Ustavom RS zajamčena sloboda političkog organizovanja i djelovanja, te je zabranjeno svako političko organizovanje i djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije.

U saopćenju se podsjeća da je Zakon o lokalnoj samoupravi donesen prije četiri godine, a Programom rada Vlade Republike Srpske za 2020. godinu nisu planirane aktivnosti vezane za ponovno uređenje ove oblasti.

Inicijativa Reakcija upozorava da bi izmjene zakona neposredno nakon lokalnih izbora, u smislu promjene ovlašćenja organa lokalne samouprave, „upućivale na politički revanšizam, kao i na to da se odredbe zakona prilagođavaju izbornim rezultatima vladajuće stranke“.

- Ovdje potpisane organizacije smatraju da se sistemski zakoni o lokalnoj samoupravi nikako ne smiju mijenjati naprečac, isključivo interesom vladajuće partije, i nauštrb prava i sloboda građana. Posebno bi bilo opasno ako bi se izmjene i dopune zakona izvršile u hitnoj zakonodavnoj proceduri - navodi se u saopćenju koje su potpisali: Banjalučki centar za ljudska prava, Udruženja građana „Oštra nula“, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje građana eTrafika.net, Udruženje građana „Zdravo da ste”, Centar za životnu sredinu, Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banja Luka, Udruženje građana „Put pravde“, Centar za mlade Kvart, Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto” (UNSA „Geto“) i Transparency International u BiH.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo