Svijet     | 26.11.2020. 14:09 |

Merkel zagovara zatvaranje evropskih skijaških centara

FENA Internet

BERLIN, 26. novembra  (FENA) - Evropski skijaški centri bit će zatvoreni za javnost ove zime ukoliko njemačka kancelarka Angela Merkel realizira svoje namjere, ali je ona sve manje optimistična po tom pitanju.

- Skijaška sezona se primiče - poručila je Merkel poslanicima u Bundestagu u četvrtak, istovremeno naglašavajući da će putovanja i kontakti koji nisu od ključnog značaja biti izbjegavani dok se Njemačka i ostale evropske zemlje bore s drugim valom infekcija koronavirusom.

- Pokušat ćemo izdejstvovati glasanje u Evropi da li da zatvorimo sve skijaške centre. Nažalost, kada slušate izjave iz Austrije, ne izgleda da ćemo u tome jednostavno uspjeti, ali mi ćemo ponovo to pokušati - kazala je.

Austrija naglašava mjesecima kako želi da dopusti zimske sportove uz odgovarajuće mjere predostrožnosti, i žestoko se protivi ideji zatvaranja skijaških centara.

Švicarska se također drži svojih planova da dopusti početak skijaške sezone.

Švicarska vlada, lokalne vlasti i turistički sektor "uvjereni su da je švicarski put - trenutno - ispravan i da se zimska sezona može organizirati sigurno", izjavio je Markus Berger, portparol švicarskog turističkog sektora, za dpa u četvrtak.

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u srijedu da zabrana prekograničnih putovanja unutar EU ne dolazi u obzir, ali je dodao da će ljudi koji se vraćaju sa zimskih odmora biti podvrgnuti testiranjima na koronavirus i eventualno će biti smješteni u izolaciju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana