Svijet

Merkel zagovara zatvaranje evropskih skijaških centara

Internet, Foto:Arhiva/Bilder Seo

BERLIN, 26. novembra  (FENA) - Evropski skijaški centri bit će zatvoreni za javnost ove zime ukoliko njemačka kancelarka Angela Merkel realizira svoje namjere, ali je ona sve manje optimistična po tom pitanju.

- Skijaška sezona se primiče - poručila je Merkel poslanicima u Bundestagu u četvrtak, istovremeno naglašavajući da će putovanja i kontakti koji nisu od ključnog značaja biti izbjegavani dok se Njemačka i ostale evropske zemlje bore s drugim valom infekcija koronavirusom.

- Pokušat ćemo izdejstvovati glasanje u Evropi da li da zatvorimo sve skijaške centre. Nažalost, kada slušate izjave iz Austrije, ne izgleda da ćemo u tome jednostavno uspjeti, ali mi ćemo ponovo to pokušati - kazala je.

Austrija naglašava mjesecima kako želi da dopusti zimske sportove uz odgovarajuće mjere predostrožnosti, i žestoko se protivi ideji zatvaranja skijaških centara.

Švicarska se također drži svojih planova da dopusti početak skijaške sezone.

Švicarska vlada, lokalne vlasti i turistički sektor "uvjereni su da je švicarski put - trenutno - ispravan i da se zimska sezona može organizirati sigurno", izjavio je Markus Berger, portparol švicarskog turističkog sektora, za dpa u četvrtak.

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u srijedu da zabrana prekograničnih putovanja unutar EU ne dolazi u obzir, ali je dodao da će ljudi koji se vraćaju sa zimskih odmora biti podvrgnuti testiranjima na koronavirus i eventualno će biti smješteni u izolaciju.

(FENA) B.D.