Bosna i Hercegovina     | 26.11.2020. 16:20 |

ZDK - Počela realizacija projekta povećanja čitalačke pismenosti osnovaca

FENA Saopćenje

ZENICA, 26. novembra (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Rotary club Zenica započeli su realizaciju projekta "Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u ZDK", koji će se realizirati naredne tri godine u svim osnovnim školama u ovom kantonu.

Vrijednost projekta je 124.000 američkih dolara, a sredstva je osigurao Rotary klub Zenica u okviru zajedničkog projekta sa Rotary clubom iz Beča, saopćeno je iz Zeničko - dobojskog kantona.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je projekat izuzetno važan s obzirom na to da živimo u vremenu tzv. instant obrazovanja i pada čitalačke pismenosti i čitalačke kulture, ne samo učenika nego cjelokupnog bh. društva.

- Projektom će biti obuhvaćeno 30.000 osnovaca, a nabavit će se lektire za sve osnovne škole kako bi na taj način pospiješili i bibliotečki fond na područu ZDK - rekao je Kozlić na press konferenciji povodom početka realizacije projekta.

Mensura Beganović, predsjednica Rotary cluba Zenica, rekla je da je glavni cilj projekta da se djeca vrate knjizi i to koristeći metode koje su primjerene njihovom uzrastu, a to je kombiniranje knjige i digitalnih tehnologija.

- Djeca će imati priliku da kombiniraju to što vole i ono što bi trebalo da urade, a to će povećati  želju za knjigom i čitanjem i na taj način poboljšati komunikativnost i kritičko razmišljanje. Generalno, ovaj projekat je vrlo koristan za širu zajednicu - rekla je Beganović.

Direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Aida Salkić naglasila je da će ova ustanova pružiti stručnu i tehničku pomoć školama i Rotary clubu, a nabavka lektira vršit će se shodno pojedinačnim potrebama škola.

U prvoj godini realizacije, projektom će biti obuhvaćene škole na sjeveru ZDK, druge godine će biti uključene škole u Zenici, a u trećoj godini projektom će biti obuhvaćene škole u južnim općinama ovog kantona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo