Bosna i Hercegovina     | 26.11.2020. 17:12 |

Održana Godišnja konferencija Regionalne inicijative za učenje na daljinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - U organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine danas je održana treća Godišnja konferencija Regionalne inicijative za učenje na daljinu (RADLI).

Tema ovogodišnje RADLI-20 Konferencije bila je "Upotreba ADL-a (Advanced Distributed Learning) tokom pandemije COVID-19: Iskustva i praktična primjena ADL-a u sistemima profesionalnog vojnog obrazovanja i obuke država RADLI i partnerskih država".

Cilj uspostavljanja RADLI je da se kroz regionalnu saradnju promovišu vrijednosti i koristi ADL-a kako bi se kroz ADL obuku, hardversku i softversku podršku, te bolju regionalnu i međunarodnu saradnju u izradi ADL proizvoda, unaprijedio vojno-obrazovni sistem zemalja članica ove Inicijative.

Konferenciju je u kombinovanom modelu (rezidencijalno i online) otvorio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, koji je u obraćanju sudionicima skupa naglasio činjenicu da su koraci koje je Ministartsvo odbrane BiH poduzelo prije nekoliko godina priključenjem spomenutom programu, bili ispravni i gotovo vizionarski, "jer se koristi od priključenja inicijativi itekako vide u doba ove globalne pandemije izazvane Covidom-19".

Posebno je istakao činjenicu da je ideja o priključenju spomenutoj inicijativi proistekla iz šire saradnje sa NATO-om, te da je inicirana kroz NATO trening grupu, a implementirana putem Regionalne inicijative za učenje na daljinu.

Na početku konferencije učesnike je pozdravio i sa njenim programom i ciljevima upoznao dr. Sead Muratović, pomoćnik ministra odbrane za upravljanje personalom i ujedno voditelj ADL projekta za MOBiH.

O implementaciji aktivnosti vezanih za ADL program za BiH govorio je brigadir Slaven Blavicki, koji je kazao da je uz podršku RADLI-ja, do danas, Komanda za obuku i doktrinu OSBiH (KOiD), kao izvršna organizacijska jedinica za planiranje i realizaciju edukacije i obuke u OSBiH, poduzela niz aktivnosti i mjera što je rezultiralo pokretanjem projekta „Inicijative Bosne i Hercegovine o učenju na daljinu-Bosnia and Herzegovina Advanced Distributed Learning Initiative –BAADLI)", čiji je cilj razvoj i uspostava sistema ADL za potrebe OSBiH.

Konferenciji su rezidencijalno prisustvovali i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik, generalmajor Gojko Knežević, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William D. Edwards, načelnik štaba EUFOR-a u BiH, general Barath, generalni inspektor MOBiH general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Komande za podršku OSBiH, brigadir Rusmir Mrković, te sekretar Ministarstva odbrane dr. Muhamed Smajić, pomoćnici ministra za upravljanje personalom, međunarodnu saradnju, politiku i planove, kao i komandant Komande za obuku i doktrinu, koja je uime institucija odbrane i nosilac i realizator ovog projekta, brigadir Slaven Blavicki.

Učesnici putem online platforme su bili direktorice ADL insituta Sjedinjenih Američkih Država, dr. Sae Shatz, predsjednik Jefferson instituta iz SAD-a, dr. Aaron Presnal, te predstavnici RADLI inicijative zemalja regiona, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije i predstavnik Kraljevine Norveške, zemlje koja predvodi i podržava ovaj projekat. 

Opredijeljenost za primjenu modernih IT tehnologija i koncepta ADL u svoj vojno-obrazovni sistem, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) i Oružane snage Bosne i Hercegvine (OSBiH) izrazili su 2016. godine kroz sastanke kako sa NATO grupom za obuku/Podrgrupom za individualno obrazovanje i razvoj NATO-a, tako i sa predstavnicima Regionalne inicijative za učenje na daljinu, koju predvodi i podržava Kraljevina Norveška, zajedno sa izvršnim partnerom Jefferson Institutom iz SAD.

Zemlje članice RADLI su Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Spomenuti projekat je u fazi realizacije, a do sada je formiran privremeni tim za implementaciju. Kraljevina Norveška osigurala je veći dio IT opreme, koja je uz pomoć Instituta Jefferson, već stavljena u funkciju, a određeni kursevi se realizuju u KOiD-u, te se uz pomoć spomenutih međunarodnih partnera konstantno vrši usavršavanje specijalističkog i instruktorskog osoblja za rad na ADL-sistemu.

Pored redovne bilateralne interakcije zemalja članica RADLI-ja, otkako su OSBiH uzele aktivno učešće, održane su dvije međunarodne konferencije ove Inicijative, prva u Beogradu 2018. i druga u Skoplju 2019. godine, nakon koje je uslijedilo održavanje ovogodišnje konferencije u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo