Bosna i Hercegovina     | 27.11.2020. 09:00 |

Vlada Kanade čestitala Dan državnosti bh. zajednici u toj zemlji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Ministar za porodicu, djecu i socijalni razvoj Ahmed Hussen uputio je uime Vlade Kanade čestitku bosanskohercegovačkoj zajednici u toj zemlji povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

- Vlada Kanade različitost smatra najvećom snagom Kanade. Bosanci i Hercegovci imaju posebno bogatu kulturu i nasljeđe koje se proteže vijekovima i koje poboljšava društveno i kulturno tkivo Kanade. Dok obilježavamo Dan bosanske državnosti, želim pohvaliti bosanskohercegovačku zajednicu za njihov kontinuirani doprinos Kanadi. Kultura i nasljeđe bosanskohercegovačke zajednice ojačali su kanadske multikulturne korijene i doprinijeli pluralističnijim zajednicama. Pridružujem vam se u proslavi Dana državnosti i zahvaljujem na kontinuiranom doprinosu našoj zajednici i državi - naveo je ministar Hussen u čestitki.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada izražavaju zahvalnost za dosadašnju podršku Kanade Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i podršku integracijskim procesima Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

- Zahvalni smo Kanadi što je prihvatila građane Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije. Zahvalni smo što politički subjekti Kanade podržavaju bosanskohercegovačku zajednicu u Kanadi. Dan državnosti je bio, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi - naveo je Institut u saopćenju.

Na dan državnosti, bosanskohercegovačka zajednica slavi nacionalni blagdan, ali i kanadski kontinuitet priznavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg u Kanadskom Kulturnom mozaiku koji je prihvatio bosanskohercegovačku zajednicu kao partnera u razvoju kanadske države i društva.

- Tako Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na korektnom odnosu prema građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi, za njihovu političku i materijalnu podršku Bosni i Hercegovini. Kanada je važna i razvijena država koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Kanada je zemlja članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini i trebamo je imati kao prijatelja, posebno na euroatlantskom putu - naveo je u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!