Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje

Šarović: Ako vlast obezvlasti gradonačelnike, čuće se glas građana na ulici

Još uvijek je neizvijesno da li će vlast posegnuti za zakonom kojim želi da obezvlasti gradonačelnike. Ukoliko se obistine ove najave onda ne bi bilo iznenađenje da se kao posljedica čuje i glas samih graćana čija bi izborna volja bila direktno ugrožena. Tu reakciju, posebno u Banja Luci i Bijeljini, kao najvećim gradovima, niko, pa ni vlast, ne bi trebala podcijeniti – istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović u intervjuu za srbijanske medije.

„Za same gradonačelnike i načelnike izabrane na lokalnim izborima najavljene izmjene zakona u praksi značile bi i da neće moći ostvariti svoje predizborne programe, koje su obećali građanima, usljed promjene uslova što u najgorem scenariju može dovesti i do izlaska građana na ulice“ – naglasio je Šarović.

On ističe da je jasno da vlast najavljenim zakonom kažnjava volju građana i bukvalno im se sveti za njihovu slobodu mišljenja izraženu na izborima.

„U praksi donošenje takvog zakona bi značilo dalje raščlanjivanje lokalne samoupraave i nastavak centralizacije Republike Srpske, finansijske i svake druge, što kao posljedicu neminovno ima dalje siromašenje mnogih gradiova i opština u Srpskoj jer centtralna vlast ne razumije njihove brige, potrebe i prioritete“ – kazao je Šarović.

Odgovarajući na Dodikove prijetnje upućene građanima odmah posle izbora, Šarović kaže da je to sad već uobičajeni Dodikov rječnik i za to dosad nikada nije bio kažnjen, na bilo koji način za to.

„Čini mi se da se ambijent i okolnosti mijenjaju i da će za takvu politiku SNSD-a u kojoj su građane i glasače smatrali samo za jedno obično stado, biti sve manje aplauza a sve više kritika i sankcija. Sad već se stvara kritična masa, posebno u Banja Luci, gdje su građani pobijedili tu ukorijenjenu ravnodušnost i nije im više svejedno šta se dešava oko njih“ – zaključio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović u intervjuu za srbijanske medije.

Sektor za
politiku i medije

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.