Bosna i Hercegovina     | 27.11.2020. 11:43 |

U KS 239 novozaraženih koronavirusom, 11 osoba umrlo

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata obrađeno je 820 testova, koji su prikupljeni u period od 23. do 26. novembra, od toga je 239 novih slučajeva zaraze koronavirusom - kazao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović. 

Od tog broja, kako je naveo, 159 ili 65,27 posto su osobe koje su već u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu s oboljelim. 

Beganović je naglasio kako je dobra vijest da je broj oporavljenih u protekla 24 sata dvostruko veći od broja novozaraženih.

- Nažalost, u protekla 24 sata imali smo 11 smrtnih ishoda - dodao je.

U Kantonu Sarajevo trenutno su hospitalizirana 364 pacijenta, od toga 276 pacijenata u Kliničkom centu Univerziteta u Sarajevu, uključujući i izolatorij Podhrastovi, a u Općoj bolnici je hospitalizirano 88 pacijenata. Na respiratornoj potpori je trenutno 14 pacijenata.

U protekla 24 sata s bolničkog liječenja otpušteno je 28 pacijenata.

U Kantonu Sarajevo trenutno je aktivno 4.216 slučaja zaraze koronavirusom.

Dosad je, od 30. januara do 26. novembra, ukupan broj pozitivnih u KS 19.001, od kojih je njih 14.549 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

- Što se tiče smrtnih slučajeva, zaključno sa današnjim danom, nažalost registrirano je 236 smrtnih ishoda - kazao je Beganović.

Član Kriznog štaba i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a Rusmir Baljić kazao je kako se do sada nisu uzimali izvještaji o svim Covid-pacijentima u KCUS-u, već samo u izolatoriju Podhrastovi, pa se sticao dojam o malom broju hospitaliziranih.

- To nažalost nije bilo tačno. Broj hospitaliziranih varirao je od 270 do 299 pacijenata. Sada ih je 276 - kazao je Baljić.

Naglasio je da je oko 180 uposlenika KCUS-a trenutno na bolovanju iz različitih razloga - ili je u pitanju razvijena forma Covid-bolesti ili su u izolaciji zbog pozitivnih kontakata.

Što se tiče samog rada KCUS-a u proteklom periodu, Baljić je istakao da je u Klinici za mikrobiologiju urađeno 107.169 PCR testova, u izolatoriju Podhrastovi urađeno je 1.222 CT pregleda za Covid-pozitivne pacijente i 2.241 RTG pregled, dok je Klinička biohemija samo na lokaciji Podhrastova uradila 113.719 usluga.

Baljić je dodao da je u isto vrijeme u Klinici za infektivne bolesti, uključujući izolatorij Podhrastovi, koji je sastavni dio te klinike, bilo 1.648 hospitaliziranih pacijenata, uz još 517 pacijenata koji nisu Covid-pozitivni.

Baljić je zahvalio stanovništvu Kantona Sarajevu na dosljednom provođenju mjera koje je uveo Krizni štab.

- Hvala stanovništvu što je omogućilo da za ovu epidemiološku situaciju možemo reći da je pod kontrolom. Ne možemo još reći da je dobra, ali ako imate u vidu da je broj novozaraženih u KS išao preko 800, a danas je ispod 300, možemo reći da smo u jednoj fazi silazne putanje i nadam se da je sada pod kontrolom - poručio je Baljić.

On je naglasio kako se nije razmatrala opcija potpunog lockdowna, kakav je bio u martu i aprilu, niti će se razmatrati.

- Imamo razumijevanja za naše ljude i ekonomiju, to se sigurno neće desiti u narednom periodu. Dodatno ohrabrenje nam daju i ovi razultati. Uspjeli smo i bez tog zatvaranja, bez onoga što rade mnoge evropske zemlje, da lagano stavljamo pandemiju pod kontrolu. Ako ovako nastavimo u narednom peridu, sigurno se možemo nadati boljim rezultatima - naglasio je Baljić.

Poručio je građanima da terapiju ne uzimaju na svoju ruku, pogotovo antibiotike, jer svaka terapija zahtijeva konsultaciju sa ljekarom.

- Zamolio bih građane koji imaju teže kliničke forme da se ne liječe kod kuće. Nažalost, svjedok sam u posljednje vrijeme da nam dolaze pacijenti koji su teškim kliničkim slikama i duže vremena liječeni kući, odbijali hospitalizaciju i onda kada dođu jako se malo može učiniti po pitanju njihovog kliničkog stanja - upozorio je Baljić.

Dodao je da je Kanton Sarajevo nabavio i antivirusni lijek Favipiravir, koji ima jako dobra dejstva i pokazao se odličnim u nekim zemljama.

- Bit će na raspolaganju u našim bolničkim ustanovama. To nisu lijekovi koji se mogu tek tako uzimati i potrebno je uraditi dodatne pretrage i odrediti da li uopće može da se primi taj lijek. Imamo fina iskustva sa njim, nadam se da će biti još bolja - kazao je Baljić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta