Bosna i Hercegovina     | 27.11.2020. 11:54 |

Uručeni ključevi 28 automobila nabavljenih za ratne vojne invalide

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Ključevi 28 automobila nabavljenih za ratne vojne invalide 100 posto prve grupe uručeni su danas u Sarajevo. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za nabavku ukupno 50 automobila, u budžetu je osigurala oko 1.500.000 KM, a ključevi za ostatak automobila bit će dodijeljeni u decembru.

Automobili su prilagođeni potrebama stopostotnih ratnih vojnih invalida prve kategorije. U pitanju su automobili marke škoda octavia karavan ambition automatik, a vrijednost jednog vozila je 29.950 KM.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida i paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine Mujo Aganović podvukao je danas prilikom dodjele ključeva da ta vozila nisu luksuz.

- Automobili koji se dodjeljuju ovoj kategoriji su krvlju stečena, iako neki tvrde drugačije. Ovo je minimum što država može i treba dati ovoj kategoriji - istakao je, dodajući da je uporište digniteta države i institucija upravo u odnosu države prema onima bez kojih ona ne bi ni postojala.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da je današnji događaj nastavak aktivnosti koje godinama provodi Vlada FBiH i resorno ministarstvo.

- Dodjela automobila kao i isplata naknada i ostvarivanje svih prava imali su prioritet i ove godine, bez obzira na situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa - istakao je.

Naglasio je da su kao Vlada FBiH bili kategorični i prilikom izrade ovogodišnjeg rebalansa u koji su morali ići zbog preusmjeravanja sredstava za suzbijanje i saniranje negativnih posljedica pandemije, a to je da ne diraju u već određenu visinu iznosa namijenjenog za naknade boračkoj populaciji.

- Čak smo ih i povećali ove godine. Ova dodjela automobila spada u našu obavezu i ispunjavanje obećanja koje smo vam dali - poručio je Novalić.

Naglasio je da je njihovo opredjeljenje da najranjivijoj kategoriji boraca osiguraju sve što je u njihovoj moći, iako su svjesni da je to minimum u odnosu na ono što su oni dali za slobodu i nezavisnost BiH.

- Vi koji ste danas ovdje zaslužujete poseban senzibilitet i tretman cijelog društva, a posebno nas iz vlasti. Ovi automobili, nažalost vašoj kategoriji ne predstavljaju nikakav luksuz. To je prijeka potreba za vaš život i ovim želimo da malo olakšamo vaše svakodnevne potrebe - istakao je.

Dodao je da ih Vlada FBiH nikada ne smije zaboraviti, kao ni praviti ikakve uštede na račun njihovih potreba i prava koje su zaslužili.

Vozila su nabavljena u skladu sa Sporazumom potpisanim 30. septembra između Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Porschea BH d.o.o. uime ponuđača.

Direktor Firme Porsche Senad Olovčić zahvalio je što su dio ovog projekta te naglasio da su auta nabavljena u primjerenom roku kao i svih prethodnih godina. Izrazio je žaljenje što toj ceremoniji ne prisustvuje preminuli federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je dao veliki doprinos realizaciji tog projekta.

Program nabavke vozila je nastavak pružanja podrške ratnim vojnim invalidima. Od 2015. godine Vlada Federacije BiH je putem resornog ministarstva osigurala nabavku 330 automobila za RVI 100 posto prve grupe za šta je iz budžeta izdvojeno 8,5 miliona KM.

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom