Ekonomija     | 27.11.2020. 12:41 |

Industrija 4.0 traži investicije u nova znanja, a ne samo u tehnologiju

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Industrija 4.0 traži nova znanja i nove ljude i zato je potrebno investirati u ta znanja, a ne samo u tehnologiju, istaknuto je na današnjoj konferenciji u Sarajevu  "Primjena 4.0. industrije u kompanijama Bosne i Hercegovine", koju je organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH.

Darko Spasojević iz kompanije M&I Sistems Banja Luka govoreći o temi  "Značaj 4.0 Industrije i njegova primjena" pojasnio je da je Enterprise Resource Planning (ERP) temelj digitalizacije bilo kog preduzeća i ključna aplikacija, a veliki problem u BiH je što više od 90 posto proizvodnih kompanija nema adekvatan ERP.

Dodao je da je jako puno neuspješnih projekata u Industriji 4.0 i da po nekim analizama samo oko 12 posto projekata rezultira onim za šta su namijenjeni. 

Spasojević je istakao da je neophodno sagledati tehnološke mogućnosti i sačiniti vlastitu poslovnu strategiju na osnovu mogućnosti i potreba pojedine kompanije.

- Asprova Advanced planning and scheduling (APS) je rješenje s kojim mi nastupamo na tržištu regije kod kojeg je proces implementacije od tri do šest mjeseci, a povrat na ulaganja najviše godinu dana - naveo je Spasojević.

Precizirao je da su osnovne prednosti tog rješenja smanjenje vremena proizvodnje, smanjenje svih zaliha, poboljšanje produktivnosti svakog resursa, te vizualizacija budućih fabričkih uslova.

- Ako vi ne krenete u digitalizaciju i automatizaciju proizvodnje budite sigurni da će to uraditi vaša konkurencija - poručio je Spasojević.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović izjavila je da se nada da će konferencija polučiti dobre rezultate kako bi sagledali u kojem pravcu želimo da se krećemo u budućnosti i kako Komora može pomoći privrednicima.

Zahvalila je učesnicima koji su pristali da podijele svoje ideje, vizije i iskustva o temi koja je danas svima zanimljiva.

Industrija 4.0. obuhvata integraciju savremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija sa konvencionalnom fizičkom proizvodnjom i procesima, što omogućava razvoj novih tržišta i poslovnih modela. Industrija 4.0. je time usmjerena na pitanje kako ta integracija može pružiti korist individualnim korisnicima u cijelom procesu.

Cilj konferencije bio je razmjena informacija i iskustava u primjeni 4.0 Industrije u raznim oblastima privrede, kao i definisanje pravaca djelovanja u budućnosti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta