Bosna i Hercegovina     | 27.11.2020. 12:51 |

Vlada Brčkog usvojila odluke za stambeno zbrinjavanje braniteljskih kategorija

FENA Saopćenje

BRČKO, 27. studenoga (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na izvanrednoj sjednici u petak usvojila je Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju obitelji poginulog branitelja, ratnog vojnog invalida i člana obitelji ratnog vojnog invalida u Brčko distriktu BiH i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju demobiliziranom branitelju i članu obitelji umrlog demobiliziranog branitelja u Brčko distriktu BiH.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da je za obje kategorije izdvojeno po 600.000 maraka.

„U okviru svake od ovih kategorija postoje i tri potkategorije i riječ je o doznaci jednakih sredstava u iznosu od po 200.000 maraka za udruge proistekle iz prošloga rata (Armija RBiH, HVO i Vojska RS)“, kazao je Pezerović.

On je naglasio da su usvojenim odlukama utvrđeni i kriteriji za izbor korisnika prava što, kako je kazao, podrazumijeva pomoć u rješavanju stambenog pitanja u smislu nove gradnje, nadogradnje, sanacije i završetka gradnje stambenog objekta na području Brčko distrikta BiH.

„Ove odluke nisu ništa novo u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Kada je u pitanju prva odluka, ona se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju potpune nove izgradnje stambenog objekta u maksimalnom iznosu do 33.000 maraka po korisniku. Sredstva za pomoć za nadogradnju, sanaciju ili završetak gradnje stambenog objekta dodjeljuju se do iznosa potrebnog za postizanje potpunog stambenog zbrinjavanja, a prioritet za dodjelu pomoći imaju podnositelji zahtjeva koji nikada nisu koristili sredstva za stambeno zbrinjavanje. Kada je u pitanju druga usvojena odluka, za potrebe nove gradnje stambenog objekta predviđen je maksimalni iznos do 15.000 maraka po korisniku, dok je za pomoć za nadogradnju, sanaciju ili završetak gradnje stambenog objekta predviđeno maksimalno 10.000 maraka po jednom korisniku“, istaknuo je Pezerović.

 On je dodao da je obveza svih osoba koje budu dobile sredstva da u roku od devet mjeseci od dana doznake na njihov tekući račun utroše sredstva u svrhu za koju su ih i dobile te da u roku od 30 dana izvijeste Odjel za zdravstvo i ostale usluge o tom utrošku.

Pezerović je naveo da je zbog epidemiološke situacije na području Distrikta predloženo da se operativni dio na terenu odgodi do proljeća, a da se sredstva rezerviraju s datumom 31. prosinca 2020. godine.

"Također, mi ćemo tijekom dana objaviti i javni poziv koji će biti istaknut na oglasnoj ploči zgrade Vlade, u prostorijama Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja kao i udruga proisteklih iz prošloga rata", kazao je Pezerović.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava za 2020 godinu – III. dio, priopćili su iz Ureda za informiranje Vlade Brčkog.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom