Kultura     | 27.11.2020. 16:34 |

Akademik Petar Perica Vidić donirao ANU BIH petnaest slika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Akademik Petar Perica Vidić donirao je Akademiji nauka i umjetnosti (ANU) BiH petnaest umjetničkih slika te će Akademija tim povodom organizirati izložbu doniranih umjetničkih djela.

Izložba će biti postavljena u ANU BiH od 2. do 10. decembra.

Pozdravnu riječ na otvorenju izložbe imaće predsjednik ANU BiH akademik Miloš Trifković, uvodnu riječ održat će Petar Perica Vidić.

Akademik Petar Perica Vidić rođen je 7. augusta  1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, a klasičnu gimnaziju u Visokom. Studij filozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Tokom 1965. i 1966. godine radio je u ateljeu akademskog slikara prof. Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. godine odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi prof. Maxa Melchera. Od 1970. predavao je Likovnu umjetnost, a kasnije i Povijest umjetnosti u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Vršio je mnoge dužnosti u svojoj Zajednici. Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Član je i brojnih društvenih organizacija. 1995. godine postaje članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama. Imao je više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Engleskoj, Izraelu, Grčkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji...

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo