Regija

Slovenija: 1106 novozaraženih, 48 preminulih

Agencije, Foto FENA/Ilustracija

LJUBLJANA, 29. studenoga (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1106 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 48 oboljelih od koronavirusa, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Provedeno je 3644 testiranja, za dane vikenda  uobičajeno manji broj nego u ostalim danima tjedna, a postotak pozitivnih testova iznosi 30,35 posto.

Taj podatak brine epidemiologe jer je udio pozitivnih testova opet povećan u odnosu na prethodni dan, ali i u odnosu na testiranja krajem prošlog tjedna kad je bio manji od 23 posto.

Epidemiologinja Bojana Beović izjavila je za Slovensku televiziju u subotu da bi  do mogućeg popuštanja nekih mjera moglo doći za desetak dana, ali  samo ako se nastavi blago smanjivanje trenda rasta novozaraženih, odnosno ako se svi budu pridržavali mjera zaštite.

Broj preminulih i dalje je visok, ali je manji u odnosu na rekordna 59 smrtna slučaja zabilježena 24. ovog mjeseca, a stanje u covid bolnicama ipak po ocjenama epidemiologa ukazuje na to da bi se drugi val epidemije mogao postupno  početi smirivati.

Prema novim podacima na bolničkom je liječenju zbog Covida-19 trenutno 1278 ljudi, nešto manje nego prethodni dan, od čega 195 težih slučajeva na intenzivnim odjelima.

Sa novozaraženima u zadnja 24 sata ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 75.370, a trenutno je 20.299 aktivnih slučajeva zaraze.

14-dnevna inicidencija po zadnjim podacima iznosi 969, a do sada je od posljedica Covida-19 umrlo ukupno 1384 ljudi, prenosi Hina.

 

(FENA) Z.P.