Bosna i Hercegovina     | 29.11.2020. 12:59 |

Braniteljice ljudskih prava od vitalnog značaja za razvoj demokratskih procesa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Fondacija lokalne demokratije objavila je da želi da u periodu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad žena, na Svjetski dan braniteljica ljudskih prava, ukaže i na probleme s kojima se susreću braniteljice ljudskih prava, odnosno žene koje su uključene u promociju i zaštitu svih ljudskih i temeljnih sloboda i sve osobe uključene u odbranu ženskih prava i ravnopravnosti spolova.

Navode da su braniteljice ljudskih prava od vitalnog značaja za razvoj demokratskih procesa i institucija u cilju okončanja nekažnjavanja, te promocije i zaštite ljudskih prava. Iako se suočavaju s jednakim rizikom kao i svi branitelji ljudskih prava, kao žene izložene su određenim rodnim rizicima, meta su rodno zasnovanog nasilja, diskriminaciji, te ih doživljavaju kao protivnice tradicionalnim društvenim i kulturološkim normama.

Također, ističu da su u Bosni i Hercegovini one u svom radu izložene nasilju od strane trećih lica, prijetnjama, zastrašivanjima, trpe različite oblike javnih i privatnih uvreda, što sve rezultira njihovom ugroženom sigurnošću, kako u javnom, tako i u privatnom životu. Iako imaju ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i pripadaju rizičnim grupama građana, ne prepoznaje im se poseban status u zaštiti njihovog integriteta.

Identificirajući rodnu diskriminaciju kao jednu od prepreka u djelovanju braniteljica ljudskih prava, Fondacija lokalne demokratije je u decembru 2019. je počela implementaciju projekta "Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini", koji se realizuje uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije.

- Anketno ispitivanje braniteljica ljudskih prava, provedeno u okviru projekta, je pokazalo da je veliki broj ispitanica odgovorio da se u svom poslu kao braniteljica ljudskih prava osjećala diskriminirano na osnovu spola - rekla je izvršna direktorica Fondacije Jasmina Mujezinović, dodajući da ispitanice smatraju da je problem diskriminacije više institucionalne prirode i to u pogledu neimplementacije zakona i politika o zabrani diskriminacije.

Iako je zaštita od diskriminacije jedno od glavnih načela zakona BiH i dio je mnogih zakona koji garantuju ta prava i uključuju opću zabranu diskriminacije, kao što su Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, koji definiraju aspekte jednakih mogućnosti i jednakog tretmana, implementacija istih nije na zadovoljavajućem nivou.

Aktivnostima projekta bit će unaprijeđena implementacija postojećeg zakonodavstva/politika, ali i ojačani kapaciteti braniteljica o postojećim mehanizmima zaštite i prevencije, kao i o zakonima i institucionalnim okviru, te će se raditi na uspostavljanju saradnje između braniteljica ljudskih prava i relevantnih institucija odgovornih za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv nasilja na osnovu spola u BiH, najavljeno je iz Fondacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu