Svijet     | 30.11.2020. 08:24 |

Kushner u posjeti Saudijskoj Arabiji i Kataru

FENA Internet

WASHINGTON, 30. novembra (FENA)- Jared Kushner, zet i viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa posjetit će ove sedmice Saudijsku Arabiju i Katar u pokušaju daljnjih diplomatskih dogovora u regiji prije napuštanja Bijele kuće, izvijestili su mediji u nedjelju.

Posjeta će se usredotočiti na rješavanje spora između Katara i saveza koji predvodi Saudijska Arabija, izvijestio je Wall Street Journal, ali brojna pitanja mogla bi biti na dnevnom redu.

Njegovo putovanje dolazi nekoliko dana nakon atentata na iranskog nuklearnog naučnika za koji je okrivljen  Izrael, pojačavajući napetosti u regiji, prenosi AFP.

Putovanje Kushnera dolazi i dok sat otkucava Trumpovo vrijeme na funkciji, do 20.januara kada bi izabrani predsjednik Joe Biden trebao položiti zakletvu.

Kushner je tražio razne dogovore u regiji arapskih zemalja.

Posljednjih mjeseci Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su normalizacijske ugovore s Izraelom prema takozvanom Abrahamovom sporazumu, iza kojeg je Bijela kuća koju zastupa Kushner.

Sudan se također načelno složio da normalizira veze s Izraelom.

Međusobna zabrinutost zbog Irana postupno je zbližavala Izrael i zaljevske države, uz američko poticanje, a 23. novembra bilo je izvještaja da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao tajne razgovore u Saudijskoj Arabiji.

Izraelski mediji potakli su nagađanja da se Izrael možda približava normalizaciji veza s najvećom zaljevskom silom.

Rijad je, međutim, porekao da se dogodio sastanak Netanyahu-a i princa Mohammeda.

Saudijska Arabija javno je insistirala da će se držati desetljećima starog stava Arapske lige da nema veze s Izraelom dok ne postigne mirovni sporazum s Palestincima.

Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein uveli su Kataru zračni, pomorski i kopneni embargo od juna 2017. zbog njihovog insistiranja da je Doha preblizu Iranu i radikalnim grupama. Katar negira optužbe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo