Svijet     | 30.11.2020. 09:48 |

Fauci upozorava na novi val koronavirusa nakon Dana zahvalnosti

FENA Internet

WASHINGTON, 30. novembra (FENA) - Amerika bi se trebala pripremiti za "nagli porast" slučajeva koronavirusa dok se milioni putnika vraćaju kući nakon praznika Dana zahvalnosti, upozorio je u nedjelju vodeći američki naučnik Anthony Fauci.

Sjedinjene Države su najviše pogođena zemlja, s 266.074 smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću Covid-19, a administracija predsjednika Donalda Trumpa objavila je oprečne poruke o nošenju maski, putovanjima i opasnosti koju predstavlja koronavirus.

"Gotovo sigurno će doći do posljedica zbog onoga što se dogodilo s putovanjem", rekao je Fauci za CNN.

Putovanje tokom Dana zahvalnosti u četvrtak učinilo je ovo najprometnijim sedmicom u američkim zračnim lukama od početka pandemije, prenosi AFP.

"Možda ćemo vidjeti val, nagli porast za dvije ili tri sedmice. Ne želimo prestrašiti ljude, ali to je stvarnost". Rekao je Fauci.

Trend je zabrinjavajući, rekli su Fauci i drugi vladini naučnici, a božićni praznici uskoro donose više putovanja i porodičnih okupljanja.

Deborah Birx, koordinatorica za odgovor na koronavirus u Bijeloj kući, podsjetila je na porast Covid-19 nakon prazničnih vikenda u maju.

"Sada ulazimo u ovaj val nakon Dana zahvalnosti s tri, četiri i 10 puta većim obimom bolesti u cijeloj zemlji", rekla je za CBS.

Američki vodeći anesteziolog, viceadmiral Jerome Adams bio je podjednako otvoren.

"Želim biti iskren s američkim narodom. Pogoršat će se (stanje) tokom sljedećih nekoliko sedmica ", rekao je za Fox News.

Američki su mediji u međuvremenu izvijestili da su prve pošiljke vakcine Pfizer protiv Covid-19 u Sjedinjene Države stigle iz laboratorija Pfizer u Belgiji.

Pfizer je koristio čarter letove za brzu distribuciju očekujući da dobije američko  odobrenje za upotrebu  već 10. decembra, prenose Wall Street Journal i drugi mediji.

Novi koronavirus ubio je najmanje 1.453.074 ljudi širom svijeta od izbijanja epidemije u Kini prošlog decembra.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo