Magazin     | 30.11.2020. 13:21 |

Granice ne postoje za muziku, umjetnost i dijalog

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Regionalna mreža B#ART, koja podržava nevladine organizacije koje besplatno pružaju umjetničko/muzičko obrazovanje djeci i mladima, jačaju procese socijalne inkluzije i doprinose pomirenju u regiji, djelovala je i tokom pandemije koronavirusa u periodu ograničenja kretanja, kada su granice zapadnog Balkana bile zatvorene.

Kako se navodi u saopćenju, mrežu B#ART za sada predstavlja osam organizacija iz tri zemlje regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Superar u BiH, AkustikUm, Sarajevo Drum Orchestra, Ri Rock, Štek House, Voice, Nebograd i Femix od 2019. zajedničkim naporima rade na promociji važnosti jačanja socijalne inkluzije ranjivih skupina, podržavaju i promoviraju pomirenje u regiji kroz zajedničko muziciranje uz stručnu podršku muzičkog producenta Marka Louisa.

 - B#ART svojim aktivnostima dokazuje da nas različitost spaja i da granice ne postoje za muziku, umjetnost, te dijalog. Misija B#ART mreže je stvaranje ekosistema koji jača one organizacije koje kroz umjetnost mijenjaju društvene tokove, promoviraju svijest o važnosti inkluzije i pomirenja u regiji. Ekosistem i okruženje koje stvara B#ART djelovat će kroz zajedničko stvaralaštvo, razmjenu znanja i iskustava, do stvaranja većih mogućnosti partnerskim organizacijama za pristup finansiranju i održivosti - saopćeno je.

Marko Louis kaže da je veoma sretan što je dio projekta B#ART i da razmjenjuje svoja iskustva sa muzičarima i organizacijama koje kroz muziku pozitivno djeluju na razvoj društva.

- Svaki naš susret je bio veoma produktivan i inspirativan. Svaka organizacija iz ovog projekta je različita i unikatna. Uz kreativno druženje, posvećenost, razumijevanje i timski rad nastao je zajednički zvuk koji se veoma dobro čuje na obradi legendarne pesme “Ironman”. Entuzijazam, sloboda razmišljanja i želja za druženjem pokazala je da granice ipak ne postoje koliko god da su stvarne. Radujem se sljedećoj obradi i ponovnom susretu sa organizacijama B#ART mreže - izjavio je Louis.  

Superar u BiH uz podršku internacionalne fondacije Porticus, pokrenuo je istraživanje 2018 godine koje je pokazalo da organizacije u zemljama zapadnog Balkana čiji je cilj socijalna inkluzija kroz muziku i umjetnost imaju potrebu ka strateškom regionalnom povezivanju. Predstavnici organizacija su istakli da je povezivanje u regiji važno za njih kako bi dobili širu platformu za komuniciranje svojih ideja, te jačali pomirenje. Projekat B#ART je nastao kao rezultat ovog istraživanja.

- Raznolikost je naša snaga! B#ART dokazuje da biti različiti i drugačiji nije prepreka, nego prednost. Naš krajnji cilj je povezivanje i osnaživanje mladih ljudi kroz umjetnost. Uprkos novonastaloj situaciji, mi i dalje radimo na svom zajedničkom cilju jačanja i širenja mreže - kažu inicijatorice projekta B#ART Klaudija Bilić-Selmanović, Irena Klissenbauer i Stela Vasić.

Obradu legendarne pjesme Ironman možete vidjeti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=cT3jtwuHZMs&feature=youtu.be

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo