Bosna i Hercegovina     | 30.11.2020. 17:16 |

Održan ministarski sastanak Američko-jadranske povelje (A-5)  

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić predsjedavao je ministarskim sastankom članica Američko-jadranske povelje (A5 - US Adriatic Charter) koji je održan danas putem video-komunikacijske platforme. 

Video sastanku ove regionalne inicijative, kojom ove godine predsjedava Bosna i Hercegovina, pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, prisustvovali su ministri odbrane Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, predstavnici Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država te Kosova kao posmatrača. 

Teme sastanka bile su - Naučene lekcije u borbi s virusom Covid-19, Izazovi i mogućnosti nakon pandemije, a u drugoj sesiji teme su se odnosile na Upravljanje krizama i Značaj NATO partnerstva i euroatlantskih integracija u suočavanju s trenutnim sigurnosnim izazovima.

Ministar Podžić, kao domaćin ovog sastanka, u uvodnom obraćanju, naglasio je da je „Covid nametnuo mnoge promjene, pa i u našim planovima za predsjedavanje Poveljom".

Dodao je kako je, uprkos svemu, a na sveopće zadovoljstvo, uspješno realizirana većina aktivnosti predviđenih Programom predsjedavanja, te se zahvalio svima na razumijevanju, uloženom trudu i učešću, kako na programima zajedničke obuke, svim prethodnim virtuelnim sastancima, tako i na ovom današnjem.

- Suvišno je naglašavati koliko je A5 važna za Bosnu i Hercegovinu, ali i za našu regiju u cjelini - kazao je ministar Podžić.

Istaknuo je kako je ovaj forum pokazao da se regionalna odbrambena saradnja i napredak ka euroatlantskim integracijama, uprkos pandemiji, mogu nastaviti pa čak i osnažiti.

- Svakako da prepoznajemo ulogu Republike Albanije, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao članicama NATO-a, da nastavljaju proces promocije NATO-ove politike otvorenih vrata, podržavajući na taj način težnje i drugih država iz regije ka NATO članstvu. U tom smislu, iskoristit ću priliku da ovim putem čestitam Republici Sjevernoj Makedoniji na statusu punopravne NATO članice - kazao je Podžić.

Istovremeno, posebno je pozdravio predstavnike Defense Departmenta SAD-a, te je, kao predsjedavajući sastanka, izrazio zahvalnost za prijateljstvo i podršku zajedničkim individualnim i zajedničkim strateškim ciljevima.

Uz ministra Podžića, svoja izlaganja po svim temama imali su i ostali ministri odbrane i visoki predstavnici država članica Američko-jadranske povelje.

Ministar Podžić je tokom diskusije, između ostalog, izložio i stajališta Bosne i Hercegovine po datim temama, pri čemu je, govoreći o upravljanju krizama i sigurnosnim izazovima, kazao da „Bosna i Hercegovina i NATO trenutno ostvaruju veoma dobru saradnju, u skladu s usvojenim dokumentom „Program reformi BiH“.

- S obzirom na to da je NATO prepoznao navedene izazove, partnerstvo je važno za BiH jer omogućuje učešće u zajedničkim vježbama, misijama i dostizanju standarda NATO-a pri edukaciji kadra, u skladu s raspoloživim resursima i nabavci opreme. Upravljanje krizama u ovim vremenima je veoma veliki izazov - potcrtao je ministar Podžić.

Naveo je, također, kako su trenutni sigurnosni izazovi karakteristični za BiH, koji se reflektuju sa globalnog nivoa, pored opasnosti od širenja zaraze, terorizam, ekstremizam, migracije, cyber sigurnost i hibridno ratovanje.

- Korupcija i organizirani kriminal su, također, prijetnja, ali nisu neophodno povezani s globalnim kretanjima - naglasio je Podžić.

Nakon diskusije po obje sesije, u kojoj su učestvovali svi ministri odbrane i predstavnici Defence Departmenta SAD, usvojena je Zajednička izjava, koja odslikava stavove i opredjeljenja koja su iskazana na današnjem sastanku.

Na kraju, ministar Podžić se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranom interesu, smjernicama, pomoći i podršci za unapređenje Američko-Jadranske saradnje, te je iskoristio priliku da izrazi podršku Republici Hrvatskoj, koja preuzima ulogu predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom u 2021. godini.

Američko-jadranska povelja pokrenuta je inicijativom Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država u cilju pomoći zemljama aspiranticama za pridruživanje NATO-u.

Dokument službenog naziva „Povelja partnerstva između Makedonije i Albanije te Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država“ potpisan je u maju 2003. godine u Tirani.

Ovoj inicijativi su se 2008. godine pridružile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a Srbija je prihvatila status posmatrača.

Od 2008. godine neslužbeni naziv ove inicijative promijenjen je s A-3 na A-5, što simbolizira broj uključenih članica. 

Jadranska povelja predstavlja strateško partnerstvo među članicama ove inicijative koje prepoznaju zajedničke težnje poput jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica i drugih zemalja u regiji, a s ciljem postizanja sigurnosti i pune integracije u europske i transatlantske političke, ekonomske, sigurnosne i odbrambene institucije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'