Svijet     | 01.12.2020. 11:16 |

Gove: Trgovinski pregovori još u blokadi jer EU traži previše

FENA Internet

LONDON, 1. decembra (FENA) – Trgovinski pregovori o Brexitu još su u blokadi oko ribolova, pravila vladavine i načina rješavanja sporova jer Evropska unija traži previše, izjavio je u utorak vodeći savjetnik britanskog premijera Boris Johnsona za pitanja Brexita, Michael Gove.

Pregovarači pokušavaju doći do trgovinskog sporazuma koji bi izbjegao burnu završnicu petogodišnje krize oko Brexita kada Britanija konačno napusti  EU za otprilike četiri sedmice.

-  EU još želi da uzme lavovski dio od ribolova u našim vodama - što jednostavno nije pošteno, uzimajući u obzir da mi napuštamo EU. Unija i dalje želi da budemo vezani za njihov način rada. EU u ovom trenutku zadržava pravo  da nam, ako postoji bilo kakav spor,  nametne neke zaista stroge kazne i ograničenja, i ne mislimo da je to pošteno – izjavio je Gove za TV mrežu Sky.

Trgovinski sporazum osigurao bi, ne samo trgovinske veze, nego i krhki mir u Sjevernoj Irskoj pod britanskom vladavinom, iako je skoro sigurno da će doći do izvjesnih prekida u trgovini na najprometnijoj granici EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nepostizanje sporazuma izazvalo bi komplikacije na granicama, uplašilo bi finansijska tržišta i prekinulo osjetljive lance snabdijevanja širom Evrope i van nje, upravo u vrijeme dok se svijet nosi s golemim ekonomskim troškovima epidemije COVID-19, piše Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana