Regija     | 01.12.2020. 12:15 |

U Sloveniji 1.292 novozaraženih, 51 umrli

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. prosinca (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 5.868 testova potvrđene 1.292 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica covida-19 je umro je 51 oboljeli, objavila je u utorak slovenska vlada koja će u četvrtak odlučivati koje će epidemiološke mjere i dalje ostaviti na snazi, a koje možda popuštati.

Ukupan broj potvrđenih zaraza povećao se na 77.106, od čega je 20.140 aktivnih slučajeva, dok 14-dnevna incidencija iznosi 961.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u bolnici se od covida-19 liječi 1.298 pacijenata, što je porast od 36 u odnosu na dan ranije. Na intenzivnim odjelima covid bolnica je 202 teže oboljelih, pet više nego prethodni dan, prenosi Hina.

S najnovijim smrtnim slučajevima od posljedica covida-19 ukupni se broj preminulih povećao na 1.435.

Slovenska bi vlada krajem tjedna trebala u dogovoru s medicinskom strukom odlučivati o produženju važećih mjera za još jedan tjedan, ali i mogućem ublažavanju nekih od njih. Oko toga postoje dvojbe jer liječnici i epidemiolozi ocjenjuju da se broj novozaraženih ne smanjuje kako se očekivalo, a osobito i stoga što je zdravstveni sustav preopterećen jer su hospitalizacije i dalje u porastu.

Prvi je uvjet za ublažavanje nekih restriktivnih mjera da se broj novih dnevnih zaraza spusti na manje od tisuću, a prošli je tjedan iznosio oko 1.400.

Prije tjedan dana broj novozaraženih iznosio je 1.303, a uz nešto viši udio pozitivnih testova, što još ne potvrđuje da bi se ovaj tjedan mogao postići željeni cilj.

Epidemiolozi navode da bi se eventualno među prvima mogla ukinuti jedna od restrikcija koja je izazvala najviše sporova, a to je ona o zabrani napuštanja općine stanovanja, osim zbog posla i zbog nekih drugih iznimnih slučajeva.

Prema tvrdnjama nekih epidemiologa, ona nema puno smisla jer u Sloveniji nema posebnog lokalnog žarišta zaraze nego je virus prisutan u populaciji, odnosno raspoređen skoro pravilno po svim dijelovima zemlje.

Govori se i o mogućem popuštanju nekih mjera koje bi omogućile više rekreacije, među njima i skijanje, te bi se dopustio rad žičara i gondola na skijalištima, posebno s obzirom na činjenicu da se krajem tjedna očekuje veća količina snijega u slovenskim zimovalištima.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu