Ekonomija     | 01.12.2020. 13:46 |

Mitrović i Field potpisali Sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field potpisali su danas Sporazum između Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Vijeća ministara BiH o međunarodnom cestovnom prijevozu.

Mitrović je zahvalio Vladi i Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH što su, u želji da se uredi i razvije međunarodni cestovni prijevoz putnika i tereta, na obostrano zadovoljstvo, uspješno okončali pregovore na izradi ovog sporazuma.

- U 2019. godini je međusobna vanjskotrgovinska razmjena iznosila 159 miliona KM, dok je za deset mjeseci ove godine ostvarena razmjena u vrijednosti od 149 miliona KM, te očekujemo da će prijeći ostvareni prošlogodišnji iznos. Sve to nas tjera da imamo kvalitetnije bilateralne sporazume koji su podrška daljnjem unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, jer je osnov razvoja svake zemlje unapređenje ekonomije i ekonomske razmjene sa inostranim partnerima. Potpisanim Sporazumom uređuju se bilateralna pitanja u pogledu prijevoza putnika i tereta, te prava i obaveze prijevoznika registriranih u jednoj zemlji dok su na teritoriji druge zemlje i obavljaju međunarodni prijevoz - izjavio je Mitrović te dodao da su u toku i aktivnosti na usaglašavanju teksta sporazuma o zračnom prometu između dviju zemalja, čime će ukupni odnosi biti podignuti za još jednu stepenicu više.

Ambasador Field pozdravio je ovaj sporazum koji će omogućiti jačanje trgovine između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva. 

- Tim će se osigurati neograničeni direktni i indirektni pristup međunarodnom komercijalnom prometu robe u oba pravca za djelatnosti uspostavljene u obje zemlje. Ovo su dobre vijesti za komercijalnu saradnju Ujedinjenog Kraljevstva i BiH - izjavio je Field.

Potpisivanjem tog sporazuma zamjenjuje se Sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu tereta između Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je potpisan 3. februara 1969. godine u Londonu, saopćeno je iz Ministarstva komunikcija i prometa BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana